Održana posljednja ovogodišnja sjednica Skupštine ŽZH uz pitanja o proračunu, koroni, obrazovanju…

Skupština Županije Zapadnohercegovačke održala je 20. redovnu sjednicu u Širokom Brijegu, 23. prosinca 2020. godine.

Sjednicom je predsjedavao predsjednik Ivan Jelčić koji je na samom početku zastupnike upoznao s Dnevnim redom koji se sastojao od devet točaka za kojeg je zastupnik Dobroslav Bukmir u ime Kluba zastupnika HDZ-a 1990. predložio izmjene u vidu Izvješća Vlade ŽZH i Kriznog stožera o aktualnom stanju izazvanom pandemijom korona virusa kao i Izvješća Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta. Glasovanjem je konstatirano kako zastupnici ne podržavaju izmjenu Dnevnog reda te je usvojen postojeći, ranije predloženi Dnevni red.

Ministar Zdravstva, rada i socijalne skrbi Tomislav Pejić nazočne je upoznao s aktivnostima resornog ministarstva i Stožera u borbi s Kovidom 19, odnosno pandemijom korona virusa na području ŽZH iznijevši između ostalog i statističke podatke (broj zaraženih, oporavljenih i umrlih osoba).

Ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Ružica Mikulić osvrnula se na stanje u školstvu, odnosno na snalaženje u online nastavi te usklađivanju obrazovnog sustava s novonastalim okolnostima koje je izazvala pandemija.

Velik dio vremena zastupnici su posvetili drugoj točki – zastupnička pitanja, primjedbe i prijedlozi u kojoj su, na ovoj sjednici iznijeli puno pitanja vezanih za aktualnu krizu izazvanu pandemijom korona virusa, stanju u obrazovnom sustavu, gospodarstvu i brojnim drugim područjima.

Prijedlog Zakona o proračunima u ŽZH (hitan postupak), predstavio je potpredsjednik Vlade i ministar financija Toni Kraljević, a usvojen je jednoglasno. Četvrtu točku, onu koja je očekivano izazvala najveću raspravu i zastupnička pitanja, također je iscrpno obrazložio ministar Kraljević. Riječ je o Prijedlogu Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2021. godinu (hitan postupak) na kojeg je zastupnica Marija Lovrić (HSP dr. Ante Starčević) uložila tri amandmana koje Vlada ŽZH nije usvojila, a zastupnici u Skupštini većinom glasova odbili.

Prijedlog Zakona o izvršavanju Proračuna ŽZH za 2021. godinu (hitan postupak) bio je peta točka Dnevnog reda koju su zastupnici usvojili uz jedan glas suzdržan. Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pečatu Županije Zapadnohercegovačke obrazložio je ministar pravosuđa i uprave Kristijan Zovko, a zastupnici usvojili jednoglasno. Prijedlog Odluke o raspodjeli sredstava utvrđenih Proračunom ŽZH za 2020. godinu za tekuće prijenose za političke stranke za razdoblje listopad – prosinac 2020. godine također je usvojen jednoglasno, kao i Prijedlog o razrješenju Nezavisnog odbora za izbor i revizije te Prijedlog Odluke o imenovanju Nezavisnog odbora za izbor i revizije.

Skupština ŽZH

NAPOMENA: Portal SirokiBrijeg.info će kroz naredne dane prikazati kroz video priloga djelove rasprava sa posljednje ovogodišnje Skupštine ŽZH