VIDEO: Miro i Vinko o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti!

Program obilježavanja Dana Grada Širokog Brijega započeo je današnjom konferencijom za medije upriličenom u Uredu gradonačelnika. Mnogobrojnim okupljenim novinarima obratili su se gradonačelnik Miro Kraljević i predsjednik Gradskog vijeća Vinko Topić.

Gradonačelnik Kraljević je govorio o projektima koji su realizirani ili započeti u prošloj godini te projektima koji su planirani u budućnosti. Kraljević je istaknuo kako je vidljiv kontinuitet u projektima razvoja Grada, iako se ponekad čini kako to ide sporo, poglavito u užem dijelu grada. To se prije svega odnosi na projekte izgradnje i dogradnje komunalne infrastrukture.

Kao četiri ključne točke u svome programu koji želi realizirati u tekućem mandatu izdvojio izgradnju vodovodne mreže za Buhovo, Knešpolje, Dobrkoviće, Ljubotiće i Čerigaj, od čega je određeni dio već završen, a za preostali dio je u tijeku pronalazak načina financiranja. Zatim je istaknuo važnost uređenja lokalnih prometnica, odnosno nesvrstanih putova u mjestima u kojima je potrebna rekonstrukcija cesta.

Jedan od važnijih segmenata na koji će biti usmjerena pozornost gradske vlasti bit će i problem komunalija, odnosno uvođenje reda u sami način prikupljanja i odvoza otpada, kao i naplate tih usluga. Sportski sadržaji i financiranje istih, kako je istaknuo gradonačelnik Kraljević, ostat će i u budućnosti na istoj razini jer je Široki Brijeg uistinu potvrdio da je Grad športa.

Najveći problem, prema gradonačelnikovim riječima, je velika nezaposlenost mladih pogotovo obrazovanog kadra. Dodao je kako će se strategijom razvoja posebna pozornost usmjeriti na ovaj gorući probleme kako bi se mladi zadržali u našem Širokom Brijegu.

NAPOMENA: Video govora o nezaposlenosti, budućim planovima zapošljavanja i imena firmi koja bi trebalo to realizirati, problem oko vatrogasnih vozila i opreme, raspada sustava u “smiljomaniji” i solarnim ćelijama…. tijekom dana u video prilogu portala SirokiBrijeg.info.

Predsjednik Gradskog vijeća Vinko Topić govorio je o programu obilježavanja Dana grada i radu Gradskog vijeća. Istaknuo je kako je Gradsko vijeće formirano u jesen 2016. godine, a u dosadašnjem radu održalo je 8. sjednica na kojima je razmatrano preko 100 točaka dnevnog reda s donesenim brojnim zaključcima i odlukama. Također, naglasio je važnost pojedinih odluka koje su donesene poput Strategije razvitka Grada, proračuna, zaštiti izvorišta vode za piće „Žvatić“, Odluke o uređenje groblja i Odluke o pristupanju izradi Detaljnog plana uređenja područja Franjevačkog samostana s Gimnazijom i okolnim kontakt prostorom.

Program obilježavanja Dana grada nastavlja se u petak svečanom sjednicom Gradskog vijeća koja će se održati u kinu „Borak“.

Grad Široki Brijeg