VIDEO: iPadOS novi operativni sustav za tablete

Ako još niste čuli, iPadOS je nova inačica iOS-a koja je posebno dizajnirana za iPad tablete. Kako najbolje objasniti njegove brojne nove mogućnosti? Vrlo jednostavno – očekuje vas čak 4 korisna videa.

Istovremeno kada je predstavio novi iOS 13.1 operativni sustav za pametne telefone, Apple je predstavio i potpuno novi iPadOS,a koji je namijenjen isključivo za iPad tablete. U kompaniji kažu kako se radi o revolucionarnoj platformi, piše portal Racunalo.com.

Dostupan je od 24. rujna, a dolazi s čitavom paletom noviteta. Neki čak spominju kako bi u bliskoj budućnosti iPad mogao zamijeniti MacBook što nam i ne djeluje tako sigurno, ali tko zna, moguće je. Najveći novitet na novom iPadOS-u su widgeti i početna stranica (Homescreen). Widgeti su prikazani zajedno sa standardnim aplikacijama, a pokazat će vam korisne informacije o aplikacijama bez njihovog otvaranja.

iPadOS utjelovljuje neke funkcije koje ima iOS 13 kao što su Dark Mode, te nove aplikacije kao što su Apple Maps i Photos s naprednim postavkama za uređivanje. Tu je i nova Reminders aplikaicja, kao i podrška za Xbox i PS4 kontrolere. Apple je također popravio i Safari za surfanje po Internetu kao na stolnom računalu, popravljen je multitasking, a tu je i novi podijeljeni ekran (split screen), te podrška za aplikacije trećih strana (proizvođača).

Nećemo više duljiti, niže je četiri videa u kojima ćete saznati puno toga, pa ih pogledajte.

Racunalo.com