WhatsApp uveo nestajuće poruke

WhatsApp je predstavio “nestajuće poruke” (eng. disappearing messages), mogućnost koja nudi korisnicima slanje upravo poruka koje nestaju. Ukoliko se odluče na ovo, rok trajanja poruka jest sedam dana.

Iako se poduže pričalo o ovoj mogućnosti, tek sad je i službeno predstavljena, a WhatsApp se potrudio ponuditi i kratke upute kako nitko ne bi bio zbunjen onime pred sobom.

Dakle, kao što je navedeno, “nestajuće poruke” treba uključiti pritiskom na razgovor o kojem se radi pa odabrati ovu opciju. I to je zapravo to. Nestat će za sedam dana od trenutka kad su poslane, neovisno radi li se o grupi ili razgovoru s jednom osobom. Ako je riječ o grupi, tad mogućnost može uključiti samo administrator grupe. Naglašava se i da uključenje ove mogućnosti neće utjecati ni na jednu poruku poslanu prije njenog uključenja.

Isto tako, ukoliko isključite ovaj novitet, a potom ga uključite, sve poruke poslane dok je opcija isključena, neće biti “dirnute” novim uključenjem. Odnosno, neće se izbrisati. I možda je najbolje kazati ukratko da se nakon sedam dana brišu samo poruke poslane dok su “nestajuće poruke” uključene.

Iz WhatsAppa objašnjavaju da ako korisnik ne otvori aplikaciju tijekom perioda od sedam dana, poruke će svejedno nestati, ali obavijest o njoj ostat će sve dok korisnik ne otvori aplikaciju. Ujedno, sve identično vrijedi ako ste odgovorili na “nestajuću poruku”. Naime, poslije sedam dana neće se vidjeti citat već samo odgovor. Osim ako i odgovor nije “nestajuća poruka”.

Zanimljivost je da ukoliko netko proslijedi ovakvu vrstu poruke u razgovoru gdje mogućnost nije uključena, ta poruka neće nestati za sedam dana. Taj dio će vrlo vjerojatno naići na podosta kritika, kao što već nailazi jer ukoliko se radi o poslovnim razgovorima, bilo tko može proslijediti poruke pa ih na taj način arhivirati. Naravno, odgovor na te kritike jest da isto tako bilo tko u bilo kojem trenutku može “arhivirati” poruke običnim “screenshotom”.

Za backup vrijedi sve isto, unutar sedam dana poruke će biti pohranjene, ali kad se obnovi (eng. restore) pohrana, nestat će ukoliko su starije od sedam dana…

IctBusiness.hr