Facebookova kriptovaluta zvat će se Diem

Facebookova kriptovaluta Libra, koja je od prvih najava, čak i prije nego je lansirana, promijenila mnoga svojstva i postala stablecoin vezan uz dolar, ipak se neće pojaviti pod tim imenom. Početkom tjedna iz Facebookove udruge Libra Association objavili su kako će i sama udruga i kriptovaluta nositi novo ime – Diem.

Ovo ime, inače akuzativ latinske riječi dies (dan), trebalo bi obilježiti “novi dan” za ovaj projekt. Od sada će, dakle, za pokretanje novog sustava digitalnih plaćanja na Facebooku i njegovim mobilnim aplikacijama biti zadužena organizacija Diem Association, a jednom kada se pojavi, digitalna će se valuta zvati Diem. Misija im je donijeti novi, sigurni, i jednostavni način za digitalni prijenos novca koji će plaćanja izvršavati trenutačno, jeftino i na platformama koje su pristupačne velikom broju korisnika.

Novo ime, novi početak

Potvrđeno je kako se trenutačno radi na dobivanju svih regulatornih dozvola i da traju pripreme za lansiranje kriptovalute u javnost, baš kao što se to nedavno moglo neslužbeno doznati. Iz Diema su objavili i kako je popunjen menadžerski tim koji će biti zadužen za vođenje projekta, piše portal Bug.hr.

Procjenjuje se kako je preimenovanje Libre u Diem među ostalim i pokušaj da se cijeli projekt “odvoji” od Facebooka, odnosno da ga manje ljudi asocijativno povezuje s društvenom mrežom. Isto tako Diem Association će biti operativno odvojen od Facebooka kako bi kriptovaluta imala veću nezavisnost i, vjerojatno se u vodstvu nadaju, nešto veći kredibilitet u javnosti od Zuckerbergove kompanije.

SirokiBrijeg.info