Istraživači hakirali kućanski uređaj i otkrili da mogu prisluškivati ukućane – bez mikrofona

Kad su se robotski usisavači pojavili na tržištu, bili su revolucionarni. Ideja da netko obavlja taj omraženi kućanski posao umjesto vas, mnogima se odmah svidjela. No na početku ti robotski usisavači nisu bili ni previše pametni i veoma učinkoviti.

Danas je situacija potpuno drugačija. Većina se modela spaja na internet, možete njima upravljati pomoću aplikacije sa svog pametnog telefona, skeniraju prostorije i točno znaju što, gdje i kad trebaju počistiti.

No sva ta dodatna tehnologija čini ih i ranjivijima na kibernetičke napade. A da su robotski usisavači problematični, pokazalo je istraživanje koje je proveo profesor Nirupam Roy sa Sveučilišta Maryland. On je sa svojim kolegama prikupljao podatke iz laserskog navigacijskog sustava robotskih usisavača (to je onaj sustav koji im govori gdje se nalaze u prostoriji i sprječava da se zalete u stvari). Podatke je analizirao i pomoću nekoliko različitih tehnika uspio doći do svojevrsne snimke razgovora i televizijskog programa koji se odvijao u prostoriji u kojoj je usisavač radio.

U svom su istraživanju pokazali da bilo koji uređaj koji koristi Lidar (tehnologiju za navigaciju koja pomoću lasera mjeri različite udaljenosti oko uređaja koji ju koristi i tako stvara preciznu 3D kartu svijeta oko sebe), može biti hakiran i korišten za prikupljanje audiozapisa, čak i ako nema mikrofon u sebi.

U prijevodu, vaš robotski usisavač mogao bi vas prisluškivati, a da vi toga niste ni svjesni.

Roy i njegovi kolege upozoravaju i da većina tih robotskih usisavača mape po kojima se kreće pohranjuje u oblak, što ih čini ranjivima na kibernetičke napade, a time i ugrožava sigurnost samog doma ili poslovnog prostora u kojem se koristi.

Također, ističe da zbog činjenice da su ljudi prisiljeni raditi od kuće robotski usisavači mogu postati i sredstvo za industrijsku špijunažu, ali i krađu povjerljivih bankovnih podataka poput broja računa ili kartice.

Dakle, povjerljive razgovore obavljajte u prostorijama u kojima nema robotskog usisavača. Za svaki slučaj.

Zimo.co