VIDEO: “GOSPODARSKI RAZVOJ ” – Sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Širokog Brijega

Drugo pitanje koje je postavljeno kandidatima za gradonačelnika Širokog Brijega ticalo se gospodarskog razvoja u Širokom Brijegu.

Miro Kraljević je rekao kako se u Širokom Brijegu mnogo učinilo proteklih godina na polju gospodarskog razvoja te je naveo određene gospodarske zone koje imaju tendenciju širenja i zapošljavanja, te kako je on zadovoljan u svim segmentima gospodarskog razvoja Širokog Brijega, te se osvrnuo na postavljena pitanja iz ankete CCI s kojim odgovorima građana Širokog Bijega se u potpunosti slaže, uz napomenu kako bi takve inicijative koje su postavljene od strane građana Širokog Brijega da su kojim slučajem postavljene od strane Gradske uprave naišle na osudu jer bi ispalo kako su naštimani odgovori. Ovako ispada kako su sami građani odredili ono što ih najviše interesira.

Vlado Marušić je na ovo pitanje odgovorio kako upravo u ovom pitanju leže svi odgovori koji muče stanovnike Širokog Brijega koji zbog očaja, obespravljenosti, besperspektivnosti napuštaju svoja vjekovna ognjišta bježeći glavom bez obzira i nitko ih u tome ne može zaustaviti. Rekao je kako postoje u životu dva odvojena svijeta koja idu paralelnim tračnicama i nikada se neće u nekoj silnici ili smjernici sudariti. Jedan svijet je bogatih i oholih ljudi dok je drugi svijet siromašnih ljudi. Jednih koji imaju i drugih koji nemaju. On se bori za one koji nemaju jer se cijeli svoj život kreće među njima. Kandidirao se za gradonačelnika Širokog Brijega kako bi upravo tim malenim neznatnim ljudima pomogao. Na pitanje moderatora sastanka kako bi im pomogao Marušić je rekao slijedeće:

“Oformio bih poseban odjel pri gradskoj upravi koji bi bio zadužen za privlačenja sredstava EU fondova te za privlačenje domaćeg i stranog kapitala u Širokom Brijegu. Isto tako taj odjel bi bio zadužen za izdavanje svih potrebitih dozvola domaćim i stranim ulagačima i gdje nikakvo dobivanje bilo kakvih dozvola ne bi smjelo trajati duže od 20 dana kako bi oni ulagali u Široki Brijeg. Oslobodio bi sve ulagače određenih poreza i financiranja nekoliko godina kako bi oni otvarali proizvodne pogone u Širokom Brijegu, i zapošljavali radnike i gdje bi ih morali platiti primjereno.

U svom izlaganju je naveo kako je evidentno da domaći i strani ulagači ne ulažu u ŽZH i Široki Brijeg zbog prevelike i skupe administracije, mita i ne funkcionalne gradske uprave. Postavio je također neka pitanja zašto nema u Širokom Brijegu otkupne stanice duhana, zašto je uništena zdrava inicijativa sadnje smilja u kojoj je on zajedno sa svojim braniteljima aktivno sudjelovao, dok je pozdravio zdravu inicijativu izgradnje tvornice za preradu svih vrsta povrća u Kruševu.

Na pitanje moderatora sastanka o sinergiji između gospodarskih subjekata grada Širokog Brijega i gradske uprave Miro Kraljević je rekao kako on godišnje održava sastanke s tim gospodarstvenicima i zalaže se za daljnji razvitak Grada Širokog Brijega.

Vlado Marušić je podržao sinergiju između poduzetnika i Gradske uprave, no naglasio je kako bi natjerao velike gospodarske subjekte u Širokom Brijegu, premda to nije u njegovoj nadležnosti za povećanje plaća u privatnom sektoru, gdje ni jedna takva plaća ne bi smjela bito manja od 1 500,00 KM mjesečno neto plus uplata doprinosa, plus pravo na dječji nadopladak i sve druge beneficije obiteljima sa troje i više djece i gdje bi to zasigurno ostvario jer to se može ostvariti. Njega ne interesiraju mali i srednji poduzetnici koji tek krpaju kraj s krajem i treba ih zaštititi u svakom pogledu dok bi svu energiju i sinergiju usmjerio prema velikim gospodarskim subjektima Grada Širokog Bijega koji zapošljavaju dosta radne snage Širokog Bijega a od njih se najviše i očekuje.

Ana Kvesić / SirokiBrijeg.info