ŠIROKI BRIJEG – Po prvi puta u povijesti kako je postao gradom Široki Brijeg je na jednom mjestu okupio nešto više od 40-ak gospodarstvenika, što iz Širokog Brijega, što iz okolnih mjesta.

Naravno, teško da bi i bilo ovog susreta, a sigurni smo da ga neće više ni biti na ovaj dan u naredne četiri godine (29. veljače) a da ga nije priredio gradonačelnik Miro Kraljević zahvaljujući svojim pomoćnicima jer teško da bi on sam mogo toliko njih okupiti, jer kao što znamo zadnji put kada ih je okupljao bilo ih je nešto više od deset, a to je bilo pred zadnje izbore i jednim drugim povodom.

No to nije ni bitno jer je bilo pa prošlo, ali ovaj put toliko gospodarstvenika na jednom mjestu, pa možemo slobodno reći da ih je bilo više nego neku večer glumaca u Hollywoodu na dodijeli Oscara.

skupgospodarstvenikašb 28022016 4

Na samom početku, održano je uvodno predstavljanja razvoja Širokog Brijega u gospodarskom i ekonomskom smislu, i koje je kroz statistiku predstavio Ivan Jurilj, inače direktor Regionalno razvojne agencije za ekonomski razvoj. Tu se dalo iščitati kako je Široki Brijeg napredovao skoro pa u svakom pogledu, za razliku od prijašnjih godina, čak do te mjere da je u nekim segmentima razvijeniji od same Županije Zapadnohercegovačke u kojoj se nalazi, kao i ostalih Županija, a u nekim parametrima i od same naše drage Bosne i Hercegovine!

Gradonačelnik Miro Kraljević u svom govoru je istakao kako se ima još puno toga za napraviti. Spomenuo je neke projekte koje spominje već nekoliko godina zaredom, pa čak su neki stari jedno desetljeće, ali nikako da se realiziraju, no uvijek nada ostaje da će i oni biti uskoro realizirani s obzirom da se već dosta toga i napravilo. Neki projekti se nisu mogli dogovoriti s gospodarstvenicima koji su i na ovom skupu nazočili zbog, kako je kazao, subjektivnih ili objektivnih razloga.

Tu je u igri ponovno “Duhanska”, škola, vodovod do nekih mjesta gdje je davno trebao doći ali sreća došao je do Smokinja, što je bilo predpostavljamo drago svim nazočnima, a pogotovo drugu i predsjedniku BiH Draganu Čoviću koji je inače iz mjesta Ljuti Dolac gdje još nisu osjetili to zadovoljstvo, kao ni mnogi mještani Rasna, a da ne spominjemo koliko je bilo drago njima iz Kočerina. U stvari, pogledajte i poslušajte u nastavku kompletan govor gradonačelnika Kraljevića, pa idemo dalje:

Nakon doista inspirirajućeg govora i predstavljanja do sada urađenog, kao i planova koji su pred nama za bolji i kvalitetniji Široki Brijeg – da bude uvijek na 1.mjestu, uslijedio je govor predsjednika Vlade ZHŽ-a Zdenka Ćosića, koji je bio zadovoljan što u svom mjestu u 21. stoljeću ima priključak na gradski vodovod!

No, predsjednik Ćosić nije o tome pričao, već je pohvalio sadašnju vlast na državnoj razini i većim i pravednijim priljevima financijskih sredstava što će dobro doći za naredno razdoblje i “bolje sutra” naše Županije, a što će se već primjetiti za godinu-dvije. Prije obraćanja “dragog vođe” i našeg taje, pogledajmo i poslušajmo kraće obraćanje predsjednika Vlade ZHŽ:

BiH je predala apelaciju za članstvo u EU, 15. veljače ove godine, a to da će uskoro ući u taj savez “Euroslavije” sumnjamo kako će naši preci uopće i dočekati, a kamoli mi s ovom garniturom političara i njihovim već unaprijed posloženim mladim i dobro uhodanim nasljednicima.

Definitivno da bi ulazak u EU puno značio našim gospodarstvenicima, ali nisu i oni toliko glupi da nasjedaju na fore kako će se to preko noći dogoditi i davno su mnogi otvorili svoje firme, tvornice i podružnice u nekim bolje razvijenijim i donekle zdravijim državama koje su već u toj famoznoj Europi, jer su davno prije od ostalog naroda uvidjeli da ova vlast, i ona prošla i pretprošla i buduća ne gledaju ekonomski za narod nego isključivo za sebe.

No nije to spriječilo našeg “dragog vođu” da održi govor u kojem spominje brojne tendere, natječaje za dobivanje financijskih sredstava iz EU, kako se mi Hrvati opet moramo udružiti i da nas je sve manje, kako nećemo uspjeti ako ćemo konstantno zapošljavati samo ljude u državnim firmama, aludirajući na neke nazočne. Toliko politički i uvjerljivo je pričao da mi je suza na oko krenula, vjerojatno od dima cigarete što je neki lik do mene pušio, kao što će mnogi popušiti ovu priču koja u nastavku sljedi:

Toliko smo se zabavili govorima naših predstavnika vlasti na svim nivoima, da smo zaboravili da smo na skupu gospodarstvenika. Ali u trenutku kada pomisli čovjek da sve to ostaje tako kako politika priča, pojavljuje se jedna od mnogih vedrih točaka nakon svih ovih govora Frano Vukoja, koji je ispričao toliko dobrih viceva, dosjetki i šala da osmijeh mnogima nije padao s lica dobrih 15-ak minuta. Taj video nećete gledati ovaj put ali ostavit ćemo ga za jedan drugi dan.

Nakon svega toga uslijedila je zakuska gdje smo mogli nešto i pojesti, brojni gospodarstvenici su odlučili iskoristiti priliku te pokušati dogovoriti neke zajedničke projekte za koje sa nadamo i vjerujemo kako su uspjeli iskoristiti priliku ovakvog skupa što je za svaku pohvalu, a dok smo se kolega s drugog portala i ja prepirali dal’ je bolja salata i pohane šnicle ili ražnjići u umaku od safta bolje zaliti s pivom ili bijelim vinom, sve dok nismo čuli neka komešanja kako će se vjerojatno kupiti “jabuka” pa smo brže bolje pojeli, popili i nestali iz hotela, a prije toga još smo i nešto slika uspjeli zabilježiti što možete vidjeti u nastavku.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info