VIDEO: Dron koji može letjeti, plivati i roniti

Ekipa znanstvenika, profesora i studenata ESRL laboratorija (Embedded Systems Research Laboratory) Sveučilišta Oakland pod vodstvom dr. Osamaha Rawashdeha. predstavila je najnoviju inačicu svojeg Loon Copter drona koji se u razvoju nalazi od 2012. godine, a poseban je po tome što osim letenja može ploviti, kao i roniti.

Drugim riječima, s ovim dronom dobivate bespilotnu quadcopter letjelicu, čamac na daljinski, te mini podmornicu, a tranzicije između zraka, vode i podmorja se vrše “u hodu” pomoću daljinskog upravljača, bez potrebe za bilo kakvom fizičkom intervencijom.

Loon-Copter26012016 1

Na prvi pogled Loon Copter djeluje poput konvencionalne quadrotor dron letjelice s malo izduženim bačvastim tijelom, te je u stanju letjeti, plutati i kretati se na površini vode, no glavna fora mu je posebna plovna komora za uzimanje “balasta” (vode), zahvaljujući kojoj se može okrenuti bočno za 90 stupnjeva, zaroniti i kretati se pod vodom pomoću istih rotora koji mu služe za letenje.

Kada se voda ispusti iz komore, dron se podiže natrag ka površini, nakon čega ga možete ponovno pretvoriti u letjelicu, kao što možete vidjeti u ponuđenom videu.

Znanstvanici kažu da se ovaj dron razvija najviše za potrebe spasilačkih operacija i podvodnih inženjerskih inspekcija, no jasno nam je da bi svoju primjenu mogao vrlo lako naći u domeni dron-igračaka, za zračna i podvodna snimanja, špijunažu, te za znanstvena istraživanja.

U trenutnoj fazi video s kamere drona još se ne može prenositi uživo na upravljački tablet ili računalo, no sigurni smo da će u skoroj budućnosti i to omogućiti, kao i opremiti Loon Copter zvučnim (sonarnim) i drugim senzorima, a vrlo je vjerojatno da će se pojaviti i veće inačice, pa možda dobijemo i potpuno novu vrstu multifunkcijskog sredstva za prijevoz ljudi.

Vidi.hr