Umirovljenici 14. rujna izlaze na ulicu ako se mirovine ne povećaju za 10 posto

Savez umirovljenika Federacije BiH održat će 14. rujna veliki prosvjed u Sarajevu, najvjerojatnije ispred federalnog Parlamenta, a jedina mogućnost da se prosvjedi odgode jeste da se poveća mirovina za kolovoz za 10 posto svim umirovljenicima u Federaciji.

Predsjednik Saveza udruženja umirovljenika u FBiH Mehmedalija Rapa kazao nam je kako je još u travnju na Skupštini Saveza usvojen zaključak da se ide u prosvjede u rujnu ukoliko Parlament FBiH ne usvoji Zakon o MIO i ukoliko Vlada FBiH ne ispuni sedam zahtjeva umirovljenika.

Zahtjevi umirovljenika

Stoga je Izvršni odbor Saveza jučer odlučio da provede zaključke Saveza budući da niti jedan njihov zahtjev nije proveden u djelo, a nema naznaka ni da će uskoro biti.

– Glavni naš zahtjev tada je bio, a i sada je, da se sve mirovine povećaju za 10 posto zaključno sa 31. kolovozom. Također tražili smo da se donese podzakonski akt kojim bi umirovljenici bili oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa na sredstva prikupljena od članarine, pojašnjava Rapa.

Jedan od zaključaka jeste i da se posle donošenja Zakona o MIO uvećaju mirovine za 10 posto svim umirovljenicima koji su umirovljeni do 31.07.1998. godine s obzirom da su tada mirovine umanjene za 39,3 posto.

– Izvršni odbor je zauzeo stav da se prosvjedi neće moći odgoditi ni u kojem slučaju izuzev ukoliko se mirovine za kolovoz isplate uvećane za 10 posto i to do 10. rujna do kada se inače isplaćuju. Niti jedan drugi razlog za odgađanje neće biti, kaže Rapa i dodaje kako se uvećanje mora odnositi na sve iduće mjesece iza kolovoza.

Umirovljenici su planirali da prosjede održe u nekoliko županija, no na koncu je odlučeno da se svi stacioniraju u Sarajevo i da održe mirne masovne prosvjede kako bi vlastima dali zajedničku poruku da više ne mogu čekati na ispunjavanje obećanja prema njima.

Standard sve gori

Kada je u pitanju usvajanje Zakona o MIO i Rapa je pesimista po tom pitanju. Stava je da se on najvjerojatnije neće usvojiti do kraja godine, a možda ni do izbora 2018. godine. Podcrtava ipak kako zakon nije prepreka da se njima uvećaju mirovine.

– Nisu vezani zakonom da nam povećaju mirovine. Istina je da to neće biti najpravičniji način povećanja mirovina jer će dobiti isto procentualno povećanje i oni umirovljenici sa 326 maraka i oni sa mirovinama od 2.170 maraka. Mi nismo za takvo povećanje i upravo zato smo tražili da se zakon donese i da se može izvršiti različito povećanje mirovina. Mi smatramo da oni koji imaju veće mirovine nego što su sada plaće ne bi trebali ni imati povećanje, kaže Rapa.

Osvrnuo se Rapa i na tvrdnje vlasti da je ekonomska situacija u Federaciji svakim danom sve bolja i da građani žive dobro.

– Umirovljenicima je sve gore i gore. Naše mirovine nisu povećane već četiri godine. Cijene su mnogo više, a i za lijekove svakim danom dajemo sve više i više novca. Za umirovljenike je sada mnogo teži život nego 1.siječnja 2014. kada su povećane mirovine. Zato tražimo od Vlade da misli na umirovljenike i da nam poveća primanja za kolovoz, poručio je Rapa.

Vanja Bjelica-Čabrilo / Dnevni list