Umjesto da dobije poziv, u kojem bi pisalo: spremni smo za neophodni razgovor o povjerenju-prijateljstvu, obostranim strateškim pitanjima euroantlanskih integracija, emigrantskoj i corona krizi, dva u jedan – Bakir & Komšić, kao jedini razlog spominjanja u obraćanju Predsjedniku R.Hrvatske gosp.Zoranu Milanoviću, svjedočimo razmeni njihovih osječaja iz kojih sipa samo mržnja.

Pitam se, ublažava li im to, njihov osjećaj manje važnosti. Tako se ponašaju pajaci, čija slava ne pokriva više od par haustora i jedva jednu televiziju. Takvo nedostojanstveno ponašanje, nije u interesu ni R.Hrvatske ni BiH, niti doprinosi približavanju hrvatskog i bošnjačkog naroda.

Za neizbježnu posljedicu, njihova šarmiranja šehera, imamo potpuni diplomatski promašaj. Stoga ću im dodatno očitati lekciju, da nam više ne prodaju priče iz kasabe o ćevapima i piti, bacajući im u lice traktat: šarmeri iz kasabe-obojica ste pogriješili.Razumijem Bakira, koji ima političke temelje u teoriji postavki Islama, pa se tako odnosi spram nekoga tko predstavlja i slika je suvremenog zapadnoeuropskog političara, ali da se podjednako tako ponaša Hrvat-kršćanski (svjedočio je krsnim listom) socijalist Komšić… Prije bih rekao: bilo je neizbježno…

Pogled iz Hercegovine na-Predsjednik Republike Hrvatske gosp.Zoran Milanović u mandatu 2020. do 2025.god :

Komunizam, nije temelj na kojima je sazdan, politički, novi Predsjednik Republike Hrvatske. Usuditi ću se, staviti u perpesktivu, i nepromašivom jasnoćom kazivati neke od djelatnosti kojima će baviti gosp.Zoran Milanović kao Predsjednik Republike Hrvatske.

Nepogrešivo će pogađati tri cilja, kao prvi: Brussels-izgradnja i razvoj odnosa unutar država članica E.U. Aktivno će sudjelovati u razvoju partnerskih odnosa i odluka unutar same organizacije, u kojoj, sad već Republika Hrvatska, pa onda i njen Predsjednik imaju važnu ulogu. Dakako da će svojim autoritetom i s pozicije na kojoj je, spremno uzeti učešće, oko rješavanja otvorenih pitanja-koja opterećuju odnose i imaju članice E.U. .

Drugi, nimalo ne zaostaje u važnosti targetiranja, jest partnerstvo u NATO-u i razvoj odnosa s vodećom vojnom-političkom-diplomatskom silom SADma i suradnja na vojno-sigurnosnom planu a sve u svrhu kompatibilnosti na planu popunjavanja arsenala novih oružja, strategije borbe protiv terorizma i drugih ugroza.

Treći cilj: od kojeg E.U. i komisija joj, uz međunarodnu zajednicu u cijelini najviše očekuje, od novoizabranog Predsjednika Republike Hrvatske gosp.Zorana Milanovića jeste uključivanje država: Srbije-BiHe-Crne Gore-Kosova-Albanije-Sjeverne Makedonije u dobijanje statusa pridruženih članica E.U. i NATO saveza, kao jednog od najznačajnih geostrateških zadaća navedenih organizacija. Naglasak, diplomatskog djelovanja (po zapadnom ali isto tako i po istočnom Balkanu: Rumunija-Bugarska) će mu biti na uklanjanju postoječih tenzija, rješavanju svih onih otvorenih pitanja, koji deharmoniziraju odnose tih država, koje imaju i duge granične linije između sebe.

„Dah po Dah… Korak po Korak… Događaj po Događaj… Mala Vitalna Nacija“, ta nastupajuća poruka, predstavljati će dinamiku predsjednikovanja, u poduzimanju koraka, spram smanjenja napetosti i diplomatskog puta k naprijed…Onog neizbježnog: Hrvatski narod koji je suveren i živi na području cijele države BiH… Pitanje svih pitanja… za Zokija tu nema dileme..Djelujući s pozicije Predsjednika Republike Hrvatske, učiniti će sve, kako bi se postiglo, najprije:da se državi BiH – omogući, da kroz programe osiguranja pomoći na demokratizaciji i na reformama-kako ustavno-političkim, tako i društvenim, koje bi je onda, približile dobijanju statusa pridružene članice E.U. i NATO-u!. Nepogrešivo jasno mu je, kako će morati ustrajati kod sva tri naroda: Hrvata-Bošnja-Srba da oni sami ustraju u ostvarivanju načela demokracije i vrijednosti-slobode i jednakopravnosti, uz punu ustavnu ravnopravnost koju trenutno opterećuje Dayton i odredbe unutar istog!.

Snažno, odjekuje „Jedinstveni u Različitosti“ još jedna od nastupajučih poruka, koja se odražava u ambiciji novoizabranog Predsjednika Republike Hrvatske gosp.Zorana Milanovića da ima namjeru-na prvo mjesto postaviti snažnu i suverenu Republiku Hrvatsku, sagrađenu na sveopće prihvačenim vrijednostima demokratskog i suvremenog društva, koje spajaju sve njene građane. Nepromašivom jasnočom, već u prvom javnom nastupu, kao neizbježnu posljedicu političkog pluralizma, naglasio je da visoko poštuje-dopušteno nezadovoljstvo, onih koji nisu glasovali za njega. Što, nužno, kako se mandat bude odvijao, ne znači da im je opravdano.

Neka djela imaju previsoku cijenu… Ima li ih Zoki želju i namjeru platiti: nacionalna sigurnost-obavještajna zajednica-razvalina unutar Hrvatskog naroda-društva… “Dah po Dah … Korak po Korak… Događaj po Događaj“ …

Napomena- Pogled iz Hercegovine želi dokućiti: da li je stari provjereni UDBAš
Miro Musić u ikakvom rodu s gđom.Sanjom Musić Milanović? Ako odgovor zahtjeva LEX tajnovitost… Ja ne insistiram na odgovoru… Ali… Hercegovina iskače iz svake stolice po špici!!!

Hrvatin Tomašević / SirokiBrijeg.info