Protiv šest osoba zbog kriminala u “Aluminiju“ podnosi se izvješće Tužiteljstvu HNŽ-a

Financijska policija Federacije BiH podnijet će Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvantske županije (HNŽ) izvješće protiv šest osoba zbog kriminala u mostarskom “Aluminiju“, teškog 204,5 milijuna KM, ekskluzivno je objavio u ponedjeljak portal “Avaz“.

Prema saznanjima tog portala, prijavljeno je šest odgovornih i ovlaštenih lica u „Aluminiju“ koji su obnašali rukovodeće pozicije u toj kompaniji i bili su povezana lica. Postupajući po zahtjevima Vlade FBiH i Županijskog tužiteljstva HNŽ, inspektori Financijske policije FBiH su, temeljem knjigovodstvenih isprava, poslovnih knjiga, financijskih i drugih izvješća kao i ostale poslovne dokumentacije i korespodencije gospodarskog društva „Aluminij“ Mostar, utvrdili činjenice koje se odnose na financijsko i materijalno poslovanje tog poduzeća u razdoblju 1. siječanj 2014. – 10. srpanj 2019. godine.

Uz to, sačinjen je i zapisnik o utvrđenim činjenicama u postupku inspekcijskog nadzora/kontrole financijsko-materijalnog, vanjskotrgovinskog i deviznog poslovanja poduzeća “Aluminij“, koji je u formi Izvješća dostavljen Vladi FBiH i Županijskom tužiteljstvu HNŽ-a u Mostaru. Prema istome izvoru, sačinjeno je šest izvješća o postojanju osnova sumnje o počinjenim kaznenim djelima i počiniteljima, kojima je za utvrđene nepravilnosti i nezakonitosti u poslovanju „Aluminija“ d.d. Mostar za navedeno razdoblje prijavljeno šest odgovornih i ovlaštenih lica u „Aluminiju“, kojima se stavlja na teret nanošenje štete gospodarskom društvu „Aluminij“ d.d. Mostar u ukupnoj visini od 204.450.946,97 KM.

Bivši hercegovački gospodarski gigant je, zbog velikih dugovanja, prošle godine likvidiran a većina je radnika ostala bez posla dok su prostorije iznajmljene inozemnoj privatnoj firmi.

Ono što je nejasno jeste razdoblje prije 2014. godine, s obzirom da su i prije 2014. podnesene prijave protiv određenog broja osoba zbog sumnje u počinjeni kriminal u Aluminiju. Javnosti nisu poznati detalji što se dogodilo s tim prijavama i kakvi su bili rezultati tih istraga.

Dnevni.ba