Sve što želite znati o Bitcoinu a niste imali koga pitati!

Bitcoin – kriptovaluta koja nas ne prestaje fascinirati. Nakon samo godine dana, cijena joj je skočila s dvije tisuća dolara na 11.000 dolara i postavila novi rekord, no isto tako je Bitcoin dobio hrpu novih korisnika i onih koji bi nešto više htjeli saznati o Bitcoinu. Zato je ovaj tekst portala PcChip.hr tu.

Ako imate osnovna pitanja kao što su “Što je Bitcoin”, “O čemu mu ovisi cijena”, “Kako ga kupiti” i slično – na pravom ste mjestu. Mi smatramo da nijedno pitanje nije sramotno, pogotovo ne o kriptovalutama. Ipak je to nešto novo što tek polako postaje “mainstream” i o čemu će biti mnogo više riječi u godinama koje dolaze. Ne samo o Bitcoinu, nego i o desecima novih kriptovaluta kojima će cijena drastično skočiti.

Mi smo općenito fascinirani s kriptovalutama, no nekako nas Bitcoin najviše fascinira. Prije 6 godina (2011.-te) je vrijedio oko 1 dolara, danas mu je vrijednost 11.000 puta veća! Da nam je netko tada rekao da će se to dogoditi – rekli bismo da je lud i da nema šanse. I bili bismo u krivu. No, da ne dužimo s uvodom, krenimo na pitanja i odgovore koji vas zanimaju…

1) Što je Bitcoin?

Sam termin “Bitcoin” se odnosi na dvije stvari. Bitcoin (s velikim “B”) označava mrežu/tehnologiju na kojoj cijela ova priča počiva, dok “bitcoin” (s malim “b”) označava kriptovalutu koja počiva na spomenutoj mreži, odnosno tehnologiji. Ono što razlikuje Bitcoin od MasterCarda, PayPala i sličnih je to što je mreža nastala tek 2008. godine i to je prva decentralizirana mreža za plaćanje u kojoj nema centralnog autoriteta.

MasterCard počiva na MasterCard mreži, no iza nje stoji kompanija MasterCard. Bitcoin d.o.o. ne postoji. Ovo je čista peer-to-peer mreža, odnosno slanje novaca od osobe do osobe. Sve transakcije se naravno zapisuju u Blockchain (Bitcoin mreža) na kojoj sve počiva i točno se zna koja osoba ima koliko bitcoina i tko je kome slao koju količinu novca. Točnije, znamo da je određena osoba A slala određenoj osobi B određenu sumu bitcoina, ali ne možemo identificirati osobu A osim ako ona sama ne kaže da je to ona. To znači da je ova mreža decentralizirana i anonimna!

Pitate se kako ćete dokazati da su određeni bitcoini u mreži vaši? Svaka osoba u mreži posjeduje privatni i javni ključ. Privatni ključ je privatan/tajan i ne dajete ga nikome. Onaj tko posjeduje privatni ključ posjeduje i dokaz da je vlasnik određenog broja bitcoinova na mreži. Javni ključ je adresa koju date drugoj osobi da vam može poslati bitcoin (ili djelić istoga). Bitcoin se dijeli do 9 decimala i ne postoji fizički pandan ovoj valuti.

2) Ako se bitcoin ne veže na konvencionalnu valutu, kako može biti ovako vrijedan?

Odlično pitanje! Kada je Bitcoin kreiran vrijedio je praktički ništa. Bilo je to samo par byte-ova na računalu, odnosno mreži. Prva veća transakcija se dogodila iduće godine kada je jedan rani korisnik dvije pizze platio 10.000 Bitcoinova (što bi danas vrijedilo oko 108 milijuna dolara!). Tada se BTC prodavao ispod 1 centa.

Kako je rasla zajednica korisnika koji podupiru ovu mrežu i valutu, tako je i cijena lagano rasla i u travnju 2011. godine je BTC vrijedio oko jednog dolara. To je početak prvog “balona”. Počeo je rasti medijski interes, te je cijena bitcoina u 2 mjeseca skočila na 30 dolara, da bi do kraja godine pala nazad na 2 dolara.

Taj cikluse se ponovio 2 puta u 2013.-oj godini. Prvi puta u svibnju kada mu cijena raste na preko 250 dolara, te pada za 80 posto svoje vrijednosti i krajem iste godine kada preskače “magičnu” brojku od 1000 dolara, te opet pada za 80 posto.

Zatim cijena opet počinje rasti i kreće od 200 dolara 2015. godine, pa sve do 10-11 tisuća ove godine, odnosno ovaj mjesec. Sada više ne mislimo da se radi o “još jednom balonu” nego o klasičnoj ponudi i potražnji. Kako BTC postaje sve popularniji i postaje mainstream, tako će mu cijena rasti. I padat će naravno, ali dugoročno će isključivo rasti.

3) Zašto bi ja koristio/la Bitcoin?

Ako ste običan građanin, vjerojatno nikako. Usprkos trudu mnogih Bitcoin startupa, ova valuta se ne može za mnogo toga iskoristiti. Ono za što će se vjerojatno BTC najviše koristiti su internacionalne transakcije kako bi se ne bi plaćale prevelike konverzije i naknade banci. Jednostavnije je osobi A kupiti 1 BTC (npr.) i poslati ga osobi B, koja će ga nazad prodati za svoju valutu. Gubitak u toj transakciji se mjeri u promilima.

Još skuplje vam je slanje novca servisima poput Western Uniona ili MoneyGrama koji uzimaju postotak od transakcije, te novac morate čekati određeno vrijeme. Vrijeme transakcije bitcoina je 10-ak minuta, odnosno 60 minuta (6 blokova po 10 minuta) u najgorem slučaju.

Uz to, mnoge trgovine u Aziji i Americi pokušavaju popularizirati ovu kriptovalutu i dopuštaju korisnicima da plaćaju online usluge s bitcoinom. Tako možete određene usluge platiti kriptovalutama i ostati praktički anonimni (op.a. na primjer, tako možete kupiti neke VPN usluge). Pretpostavljamo da će se u nekoj daljnjoj budućnosti BTC moći koristiti za širi spektar plaćanja – od online usluga do namirnica u lokalnoj trgovini.

Zapravo, neće samo BTC biti zadužen za to nego i stotine drugih kriptovaluta koje su već nastale ili će nastati u bližoj budućnosti. Danas ih je oko 1.300, a ne sumnjamo da će ih biti duplo više u idućih godinu do dvije.

Napomenimo još samo da je BTC sve popularniji u siromašnim zemljama (Venezuela, u nekim Afričkim zemljama …) i zemljama s velikom inflacijom i nestabilnom valutom.

4) Ako ima tako malo primjena, kako može sve zajedno vrijediti preko 150 milijardi dolara?

Jedan odgovor na ovo pitanje je da je sve ovo jedna velika iluzija ili balon koji će puknuti i BTC neće vrijediti ništa, kao što neće vrijediti ni tržište kriptovalutama. Ipak, postoje i neki drugi, praktičniji, odgovori.

Jedan od njih je da je Bitcoin ekonomija još u povojima i da će cijena tek početi rasti. Internetu je trebalo oko 25 godina da od eksperimentalne tehnologije i ARPANET-a dođe do masovnog fenomena koji su svi koristili. Bitcoin je mlada tehnologija i valuta koja je na tržištu manje od 8 godina, a realno se koristi tek 4 godine. Moguće je da će BTC postati jednog dana dio globalnog financijskog sustava i da ćete u banci, uz tekući račun, imati i bitcoin wallet za pohranu kriptovalute.

Teško je objasniti zašto tržište toliko vrijedi. Vrijedi jer je velika potražnja za bitcoinovima, svi žele kupiti barem djelić istoga i zato cijena pojedinog bitcoina raste, a pošto ih ima jako puno na tržištu i cjelokupno tržište mnogo vrijedi. Uz to, bitcoin je praktički jedini ulaz u svijet kriptovaluta.

Većinu drugih kriptovaluta možete kupiti jedino direktnom zamjenom za BTC što znači da će potražnja za BTC-om i dalje rasti i to će generirati daljnji rast cijene istoga.

5) Ok, dobili ste me. Kako mogu i ja kupiti dio BTC-a?

Prije nego što odgovorimo na to pitanje, želimo napomenuti da je investiranje u BTC jako riskantno! Cijena sutra može pasti na 0 dolara, a može i skočiti na 20.000 dolara. Zato sve što radite i investirate, radite to isključivo na svoju odgovornost!

Nakon što smo to riješili, okrenimo se kupovini Bitcoina. Vi na burzama gdje se kupuje BTC ne morate kupiti 1 BTC. Nekako sumnjamo da želite investirati 60.000+ kuna u jedan BTC. Možete kupiti djelić Bitcoina, odnosno do devete decimale. Možete recimo kupiti 0.01 BTC za 108 dolara (op.a. tolika je cijena u trenutku pisanja ovog teksta. Ona može, naravno, promijeniti u bilo kojem trenutku).

Najlakše vam je otići se registrirati na coinbase.com i tamo verificirati svoj račun. Zatim možete slijediti upute, te prebaciti na svoj Coinbase račun određenu sumu eura, te za te eure kupiti dijelić bitcoina, ethereuma ili LiteCoina. Na toj stranici možete za eure kupiti samo te tri valute. Ako vam se Coinbase ne sviđa, preporučujemo da pogledate web stranicu Kraken.

Na obje stranice morate verificirati račun, a to znači skenirati osobnu iskaznicu, dati svoju sliku, svoje podatke, možda čak i skenirati putovnicu. Nakon što ste se uspješno verificirali, tek tada možete prebaciti novac na svoj korisnički račun i trgovati kriptovalutama! Obavezno pogledati upute kako to napraviti na stranicama gdje napravite korisnički račun i gdje želite trgovati!

Svakako i pogledajte kako najbolje spremiti svoje kriptovalute, a to možete učiniti ovdje.

6) Zaradio/la sam hrpu love! Što sada?

Na burzama gdje kupujete kriptovalute, najčešće možete i napraviti isplatu. Znači ako ste kupili 1 BTC po cijeni od 9.000 dolara i on naraste na 12.000, te si vi želite napraviti isplatu, dovoljno je vidjeti koliko novca si tjedno možete isplatiti i onda prodavati dio po dio (op.a. ili cijeli odjednom ako je moguće) bitcoina i novac si slati na svoj bankovni račun.

Svaka burza ima svoja pravila i tjednu/mjesečnu sumu novca koju si možete isplatiti. Dovoljno je svoj burzovni račun povezati sa svojim računom u banci i napraviti prodaju. Burza koja trguje s kriptovalutama će uzeti određeni postotak, a ostatak će vam isplatiti na račun koji želite.

Zato budite oprezni kod upisivanja bankovnog računa! Nemojte nekome drugom uplatiti novac, nego sebi. Dva-tri puta provjerite točnost podataka i, opet ponavljamo, slijedite upute na stranici na kojoj trgujete kako si isplatiti novac. Sve te stranice imaju step-by-step objašnjeno kako nešto napraviti, pa ne budite lijeni nego obavite svoju domaću zadaću.

PcChip.hr