Što morate znati i na što morate obratiti pozornost pri kupovini pametnog sata

Borba za vaše zapešće je u punom jeku zadnjih par godina. Mnogi od nas vole nositi “tradicionalne” satove koji su lijepi i rade ono što trebaju raditi – kažu vam koliko je sati, no s druge strane postoji želja za kupnjom dobrog pametnog sata.

Ako ste jedan ili jedna od tih, pročitajte ovaj tekst do kraja. Mi ćemo proći sve segmente koje biste trebali sagledati prije kupovine sata, te vidjeti u kojem budžetu je najbolje kupiti pametni sat. Nisu svi pametni satovi isti niti su namijenjeni “istoj publici”.

Mnoge velike kompanije kao što su Apple i Samsung, ali i Tag Heuer i Fossil, su počeli raditi pametne satove kako bi vam u što praktičnijem obliku servirali notifikacije, aplikacije i mnoštvo drugih stvari na zapešće. Iako mogućnosti i dizajn variraju od kompanije do kompanije, glavna poanta svih satova je da vam uštede vrijeme i daju na što lakši način mnoštvo (korisnih) informacija.

Tako s pametnim satovima možete vidjeti notifikacije, pročitati poruke, slušati glazbu, pa čak i zvati svoje kontakte (op.a. Apple Watch serija 3). Sve je to super, no pitanje je što želite i što realno trebate. Neki pametni satovi su potpuno nezavisni od vašeg mobitela, dok su neki praktički dodatak istome.

Tu su naravno i korisnici koji žele poboljšati svoje zdravlje i žele s pametnim satom mjeriti svoju aktivnost, otkucaje srca i slično, što je vrlo pohvalno. Rekli bismo da je to najveća prednost današnjih pametnih satova – praćenje aktivnosti i “poticanje” da se još više krećemo i vježbamo. Linija između pametnih satova i fitness pametnih narukvica je sve manja i manja.

No, krenimo s pravim stvarima – kako ćete naći pravi pametni sat za vaše potrebe i u kojem budžetu …

Quick tips:

Generalno, ovo su stvari na koje biste trebali pripaziti:

– Ne kupujte pametni sat bez informiranja što on radi i što može, te što ćete vi s njime raditi

– Odaberite sat sa senzorom za praćenje rada srca i GPS-om ako ste “fitness ovisnik”

– Obratite pozornost na bateriju prije kupovine, te vidite koliko dugo želite koristiti sat bez punjenja (npr. Garmin Fenix može izdržati 2-3 tjedna bez punjenja, Apple watch 2-3 dana)

– Tražite pametni sat koji pokazuje vrijeme kada je “idle” stanju, odnosno kada ga ne koristite

– Gledajte da su remen i kopča dobri, te da ih je lako (i jeftino) zamijeniti

– Pogledajte koje su aplikacije kompatibilne s uređajem kojeg planirate kupiti, te što one mogu i što vam nude kao korisniku

OS i kompatibilnost uređaja

Iako je većina satova dizajnirana kao dodatak pametnom telefonu, kompatibilnost satova je jako važna. Na primjer, Samsungov Gear S3 sat koji u sebi ima Tizen OS je kompatibilan s mnoštvom Android telefona, ali i s iPhoneom.

Android satovi – koje rade Samsung, LG, Huawei i drugi – rade s Android 4.3 uređajima (i novijima). Google ja napravio stranicu gdje možete provjeriti kompatibilnost. Neki Android bazirani satovi (Android Wear) su kompatibilni i s iPhoneom, no svakako je bitno da imate sat koji je kompatibilan s vašim mobitelom kako biste ga mogli 100 posto iskoristiti.

Android Wear nam se sviđa jer su napravili odličan posao i možete naći uređaje koji su vam lijepi i funkcionalni, ali imaju i podršku za third-party aplikacije. Recimo, aplikacija Mint vam može slati podsjetnik koliko ste novca potrošili tako da ćete s vremena na vrijeme vidjeti na satu vaš “tjedni” ili “mjesečni” budžet. Također, Android Wear 2.0 ima podršku za instalaciju mnogih aplikacija direktno na pametni sat, umjesto da s aplikacijom komuniciraju preko mobilnog uređaja. Ovdje možete naći više informacija.

Kod Apple Watcha i nema nekog iznenađenja. On radi samo s iPhoneom. Na njega možete instalirati omiljene aplikacije, pratiti fizičku aktivnost, dobivati notifikacije, pa čak i zvati ljude, te slušati glazbu. Ako ste Apple fanboy, vjerojatno će vam to biti prvi izbor iako ima boljih satova – kako u mogućnostima, tako i u cijeni.

Ukratko: ne kupujte pametni sat ako ne znate da će raditi u kombinaciji s vašim pametnim satom.

PcChip.hr