Roditelji uputili ministrici Mikulić korektan upit za djecu, ona im odgovorila da su “beznačajni”!

Nezadovoljni nametnutim mjerama kojih će se tijekom nove školske godine morati pridržavati učenici, Vijeće roditelja ljubuške Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić uputilo je službeni dopis Ružici Mikulić, ministrici obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije.

Uz prvotnu zahvalu za sve uložene napore tijekom protekle školske godine, u nesvakidašnjim uvjetima rada, roditelji sa zabrinutošću naglašavaju kako donesene mjere mogu utjecati na psiho-fizički razvoj djeteta.

„Djeci je za normalan rast, razvoj i sveukupno zdravlje potrebna sigurna i stabilna okolina. Ograničavanje kretanja i poticanje socijalne distance ostavit će trajne tragove na zdravlje naše djece. Poticanju straha svakako doprinosi i inzistiranje na nošenju maski koje, dokazano, zbog dugotrajnog korištenja mogu imati negativan učinak po zdravlje, posebno djece alergičara i astmatičara. Pored toga, nerealno je očekivati da će djeca maske nositi na propisan način“, stoji u dopisu.

Zahtjevi

Roditelji nadalje traže da se, između ostalog, djeci osigura normalna nastava, pazeći, naravno, na higijenu unutar škole. Također, roditelji zahtijevaju mjerenje tjelesne temperature u onom slučaju kad se uvidi lošije stanje djeteta, budući da, kako navode, škole nemaju nadležnost koja pripada zdravstvenim ustanovama i zdravstvenim radnicima i kao takve nisu ovlaštene za mjerenje temperature.

„Želimo da djeca idu u školu bez maski i da se maske ne nose u školskom prijevozu. Maske negativno utječu na njihovo psihološko i zdravstveno stanje, a kako nije dokazana njihova funkcionalnost u zaštiti od virusa, primoravanje djece na njihovo nošenje polučilo bi kontraefekt po njihovo zdravlje (respiratorne infekcije zbog nepravilnog rukovanja i nekvalitetnih materijala, hipoksiju uslijed nedovoljne količine udahnutog kisika), što za posljedicu ima nepravilan rad unutarnjih organa i dugotrajne posljedice na zdravlje“, jedan je od zahtjeva roditelja.

Djeci se, smatraju oni, mora omogućiti izlazak u školsko dvorište na školski odmor, kao i druženje s vršnjacima. Zahtijevaju i to da se nastava odvija u radnom tjednu od ponedjeljka do petka te da se djeci dopusti pohađanje sportskih aktivnosti. Složni su i oko toga da se nastava odvija u školi, nikako ne na daljinu.

„Prosvjetni radnici su ti koji trebaju na adekvatan način prenositi znanje, a ne preko platformi. Roditelj ne može zamijeniti učitelja, nastavnika… Predmeti koji traže posebnu pažnju, matematika i strani jezici, preko platforme se ne mogu prenijeti kao direktno na satu“, ističu roditelji.

Navode i to kako je, u slučaju povišene tjelesne temperature, škola dužna i mora pozvati djetetove roditelje/staratelje radi odlaska obiteljskom liječniku. Svako drugačije postupanje, tvrde, bilo bi protuzakonito.

Odgovor ministrice Mikulić

U dopisu poručuju kako ne žele da njihova djeca odrastaju kao dresirani roboti koji će koračati na zapovijedi, stajati i kretati se ocrtanim linijama stožeraških mjera, suludih zapovijedi i nelogičnosti.

„Kao zabrinuti roditelji, ne želimo njihova nasmiješena lica prekrivati nepotrebnim maskama. Ne želimo ubijati njihovu motivaciju za učenjem i radost druženja. Znate li da, pored stožeraških mjera, to više neće biti ista djeca? To kao roditelji nećemo dopustiti.

Želimo normalnu nastavu za našu djecu, želimo druženje i igru s vršnjacima. Ne želimo škole koje će nalikovati zatvorima i sijati strah u njihovim nevinim srcima.

Na kraju svega, nemojte misliti da ćemo samo šutjeti i predati se te dopustiti da radite kako želite na štetu naše djece i njihova obrazovanja! Bit ćemo primorani, u cilju zaštite naše djece, zadržati ih doma do uspostave normalne nastave gdje će obrađivati nastavni program iz školskog gradiva i polagati razrede na kraju školske godine, što po zakonu možemo!“, zaključeno je u dopisu.

Po pitanju ove teme kontaktirali smo i ministricu Mikulić, a koja nam je kazala kako je bilo prioritetnijih poslova te da nisu uspjeli odgovoriti na sve upite, kritike, komentare, ali i pohvale.

„Što se tiče tog jednog dopisa, ne bih davala nikakvu izjavu“, kratko je navela ministrica Ružica Mikulić.

Dnevni.ba