Političke stranke trebaju voditi popis uzvanika i imati spisak posjetitelja na skupovima

Krizni stožer FBiH i Zavod za javno zdravstvo FBiH izdali su preporuke za planiranje javnih okupljanja u vrijeme pandemije korona virusa, a uoči predizborne kampanje koja počinje 16. listopada.

Organizatori skupa moraju voditi računa o dozvoljenom broju osoba, kao i gustini rasporeda osoba; prirodi kontakta tijekom događaja i osiguranju sjedećih mjesta, mogućnosti organizacije na otvorenom, dobi posjetitelja i dužini trajanja događaja. “Preporučuje se da postoji popis uzvanika, spisak posjetitelja”.

Nužno je imati kontrolu ulaska na događaj. U ovisnosti od epidemiološke situacije uvesti skrining posjetitelja na simptome COVID-19 bolesti prilikom ulaska na događaj”, navode iz ZZJZ FBiH.

Pored provođenja već donesenih naredbi, potrebno je planirati nadziranje mjera i imati plan komunikacije s nadležnim zdravstvenim institucijama. Sve posjetitelje nužno je informirati o mjerama kao što su obvezno nošenje maske i držanje distance, o simptomima bolesti i sl. Osobama koje boluju od kroničnih oboljenja preporučuje se da ne dolaze na događaj.

“Ako dođe do sumnje u pojavu COVID-19 vezano za događaj, organizatori moraju pružiti punu podršku nadležnim zdravstvenim ustanovama. Ovo uključuje pružanje informacija o uzvanicima i posjetiteljima, posebno onim koji su imali simptome karakteristične za COVID-19. Ukoliko se pojavi dokazani slučaj COVID-19, potrebno je osigurati mehanizam putem koga se posjetitelji koji su bili u kontaktu sa zaraženim mogu obavijestiti”, navode iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

SirokiBrijeg.info