Održan „Ljubuški gospodarski forum u suradnji s dijasporom“

„Ljubuški gospodarski forum u suradnji s dijasporom“ održao se danas na vodopadu Koćuša u Ljubuškom

Riječ je o prvom forumu ove vrste kojeg organizira Općina Ljubuški u sklopu Projekta „Dijaspora za razvoj“ koji je zajednička inicijativa Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Švicarskog veleposlanstva u BiH, Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP BiH) i Međunarodne organizacije za migracije (IOM BiH).

Na jednodnevnom skupu ljubuških gospodarstvenika, koji žive i rade u Ljubuškom te u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine i Hrvatske zajedno s predstavnicima općine, županije i vanjskim stručnjacima razgovaralo se o gospodarskim trendovima, konkretnim investicijskim mogućnostima ljubuškog kraja, očekivanjima od strane potencijalnih investitora, zakonodavnim okvirima, mogućnostima razvoja turizma i sl.

Nakon uvodne riječi moderatora skupa Stipe Bubala pomoćnika općinskog načelnika za financije i gospodarstvo, nazočnima je pozdrave dobrodošlice uputio načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić te Zlata Smajić ispred Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BIH koji su dali potporu projektu Dijaspora za razvoj kojem je cilj potaknuti dijasporu i njihove matične općine na zajedničku suradnju na dobrobit lokalne zajednice. Prije tematskog dijela foruma prisutni su mogli pogledati video prezentaciju gospodarskog potencijala Ljubuškog.

U radnom dijelu foruma nazočnima su se obratili dr.sc.Nikola Papac sa Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru sa temom „ Institucionalne prepreke i perspektive razvoja poduzetničkih projekata u BIH“ , dr.sc.Ivan Miloloža ispred Hrvatske udruge poslodavaca na temu „ Interes bh dijaspore i zapreke investiranju u BIH“ , Ante Zloić direktor projekta B.E.P.O. na temu „ B.E.P.O. -generator gospodarskog razvitka Ljubuškog i BIH“; te prof.dr.sc.Božo Skoko sa Fakluteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu na temu

„ Turistički potencijali i mogućnosti razvoja ljubuškog kraja „.

Nakon izlaganja uslijedila je kraća rasprava sudionika, zahvala prisutnima na sudjelovanju, te najava slijedećeg foruma koji se planira održati za par mjeseci u Zagrebu.

VIŠE NA: Radio Ljubuški