Odlični trikovi kako se riješiti užasnih bolova u leđima

Bolovi u leđima jedna su od najčešćih tegoba na koje se ljudi žale. Bolove u leđima mogu izazvati mnogi uzročnici, a način života koji uključuje malo kretanja i mnogo sjedenja definitivno je jedan od glavnih krivaca za to. Leđa, međutim, mogu boljeti i ako nepravilno dišete, a to znači da koristite pogrešne mišiće, pa se može javiti ukočenost ramena i leđa.

No u žena postoji i još jedan “razlog” koji može izazvati neugodne bolove u leđima, a to su grudi – ono što je inače poželjan ženski adut i predmet želja za koji su žene spremne ići i pod kirurški nož. Žene kojima je prosječna veličina grudnjaka 75E nose teret, pojašnjava dr. Mehmet Oz, jednak težini prosječne dinje, a one koje će grudnjak tražiti među onima s veličinom, recimo, 65D na leđima nose opterećenje koje odgovara težini dva grejpa.

Takav teret povija ramena prema dolje pa se bol javlja u gornjem dijelu leđa, ali se istežu i mišići donjeg dijela leđa. Grudnjak ne može tu mnogo pomoći jer će se i on urezati u kožu, a do pogrbljena položaja dovodi i često osjećaj nelagode zbog veličine grudi, pa se žene trude prikriti ih.

Još jedan od uzroka bolova u leđima, ističe dr. Oz, jest dehidracija vezivnog tkiva, koja pogađa i žene i muškarce, pa jedite zdravo i pijte dovoljno tekućine.

Prva pomoć kada doista zabole leđa može biti jednostavna vježba. Kleknite na podlogu za vježbanje razmaknutih koljena i oslonite se na ruke u širini ramena. Izvijte leđa prema gore u luk, a glavu povijte dolje. Potom dignite glavu prema gore, a leđa savijte dolje. Vježbajte i sa spužvastim valjkom ili zarolanim ručnikom.

Legnite na podlogu za vježbanje, a pod leđa, točno tako da prati kralježnicu, podmetnite valjak i valjajte tijelo lijevo pa desno preko njega i tako desetak minuta svaki dan. Ili sjednite na podlogu i pod donji dio leđa podmetnite valjak, nalegnite na njega i valjajte se leđima gore-dolje. Naime, suprotno vjerovanju da treba mirovati kad bole leđa, dr. Oz ističe da se polaganim kretanjem u granicama u kojima to možete jačaju drugi mišići koji će pomoći prebroditi bolno razdoblje.

Protiv bolova u leđima pomaže i masaža dlana. Akupresurne točke za leđa su u korijenu palca na oba dlana. To mjesto treba pritisnuti palcem suprotne ruke i masirati kružnim kretnjama, pa pomaknuti palac malo niže i opet masirati, pa još malo niže dok se ne osjeti da je napetost popustila. Ako se pri masaži javi bol, nastavite masirati dok bol nestane i mjesto masaže postane opuštenije.

Takva će masaža otvoriti putove za slobodan protok energije kroz vaša leđa. Protiv bolova u leđima također pomažu hladni oblozi i lagano nanošenje protuupalne kreme ili gela.

Vježbajte stopala za zdrava leđa

1. Stisnuti mišići Stanite približenih stopala, ruku opuštenih uz tijelo. Zatvorite oči i promotrite svoje noge, jesu li mišići stisnuti u stopalima te možete li ih svjesno opustiti.

2. Loptica pod noge Stavite lopticu pored peta. Držeći prednje dijelove stopala čvrsto na podu polako pomičite loptu s jedne na drugu. I tako nekoliko minuta.

3. Nožni palac Stavite lopticu ispod nožnog palca. Laganim pritiskom gurajte lopticu prema peti. Podignite stopalo da premjestite lopticu pod drugi palac i tad ponovite vježbu s drugim stopalom.

Svaki dan 15 minuta vježbajte trbuh, stražnjicu i leđa

Da biste si olakšali bolove u leđima, izdvojite 15 minuta na dan da se usredotočite na tople točke svojega tijela – trbuh, stražnjicu i leđa. Vježbe usmjerene na ta mjesta pomažu zatezanju i opuštanju mišića koji će eliminirati bol u leđima. Zatezanjem i opuštanjem svake od tih skupina mišića uklonit ćete i bolnu napetost u tim mišićima.

Pola žlice đumbira u prahu na dan smanjuje upale

Ulje koje sadrži đumbir pomaže smanjiti upale. Uzmite samo pola žličice đumbira u prahu nekoliko puta na dan tijekom sedam dana i razmutite ga u toploj vodi koju popijete ujutro, u limunadi uz ručak ili uzmite tablete s ekstraktom đumbira.

24 sata.hr