O misi za pokojne

Braćo i sestre! Dragi župljani! Već dugi niz godina traju određene poteškoće u vrijeme kada ubilježavamo Misu za vaše pokojne. Dogodile su se i neke obostrane neugodnosti, što zbog manjka strpljivosti, što zbog nedovoljno želje da se sugovornika čuje i razumije. Poznate su nam poteškoće s kojima se neke obitelji susreću prilikom pokušaja da ubilježe Misu za pokojne. Mnogo puta smo razgovarali i promišljali, tražeći rješenje koje bi bilo svakome prihvatljivo. Ne znamo koliko vam je poznato o manjku svećenika, kako u općoj Crkvi, tako i u našem samostanu i župi. Stoga tražimo razumijevanje kod primanja svete Mise za pokojne.

Zbog veličine župe – velikog broja obitelji nismo u mogućnosti na godišnjoj bazi primiti misnu nakanu od svake obitelji. Cilj nam je pokušati omogućiti što većem broju različitih obitelji (domaćinstava) da ubilježe Misu za svoje pokojne. S tim u cilju želimo napomenuti da ćemo primati jednu svetu Misu po obitelji (domaćinstvu). Molimo višečlane obitelji koje naručuju Misu za iste pokojnike da se dogovore tko će Misu ubilježiti (npr. braća ili sestre žele naručiti Misu za svoje pokojne roditelje, bilo bi prirodno da to učine zajedno). Isto tako savjetujemo da u obitelji muž i žena ubilježe jednu svetu Misu za pokojne iz svoje obitelji. Npr. Za++ iz obitelji Ivice i Ive Ivić.

Ovim načinom želimo organizirati sustav koji će biti kvartalan, kao i dosad. Primat ćemo misnu nakanu za četiri mjeseca unaprijed. U prosincu za siječanj, veljaču, ožujak i travanj. U travnju za svibanj, lipanj, srpanj i kolovoz. U kolovozu za rujan, listopad, studeni i prosinac. Kako slijedi, sada je red za prvi kvartal 2020. godine (siječanj, veljača, ožujak i travanj).

Misnu nakanu primat ćemo od 2. – 7. 12. i 9.-.14. 12. 2019. S ovim vremenskim ograničenjem izlazimo ususret svima koji to žele učiniti. I to u vremenu od 8-11.30 sati i od 15-17.30 sati. Kod ulaska u župni ured bit će potrebno naglasiti koja obitelj (domaćinstvo) želi ubilježiti svetu Misu za pokojne i tko to čini iz obitelji u ime domaćina. Imate dva tjedna na raspolaganju, što je dovoljno da dođe predstavnik svakog domaćinstva, nemojte slati cedulje po posrednicima. Nakon ova dva tjedna ako bude slobodnih mjesta bit će javljeno.

Ovaj način primanja svetih Misa već je prisutan u mnogim župnim zajednicama (npr. u župama na Čerinu i Čitluku), a djelomično i u našoj župi po našim selima – Turčinovići, Uzarići, Dobrkovići, Privalj, Čerigaj, Knešpolje – iz čega možemo primijetiti da velik dio domaćinstava koji pohađa Misu na Brigu nema mogućnosti ubilježiti Misu za pokojne. Želimo pružiti mogućnost obiteljima (domaćinstvima) koji žive na području grada, predgrađa, i zaselaka (Mokro, Trn, Vagan, Puringaj, Njivice, Oklaji, Lijeva obala, Desna obala, Lise) da imaju Misu za svoje pokojne. Molimo za razumijevanje za one koji imaju prvu godišnjicu smrti u obitelji.

Dobro je podsjetiti da svake godine o Dušnom danu, na svakom groblju, i na jutarnjoj misi u 7 sati na Brigu prikazujemo svetu misu za sve pokojne iz župe i vaših obitelji. Ne manje važno, čak štoviše, trebamo obratiti pozornost i na svete Mise koje slavimo za žive članove naše župe, to je svaka pučka Misa, tzv. Pro populo (Misa za žive članove naroda Božjega) nedjeljom i svetkovinama, te isto tako Mise za dobročinitelje, kao i za pokojne članove FSR-a (Trećara) i FRAMA-e. U veljači na 4.,5.,6., i 7. Misa je za pobijene fratre i narod.

Obljetnice mature

Svi koji planiraju organizirati obljetnice mature, a uz to žele imati misni čin zahvale bit će im omogućeno u sklopu večernje Mise u 18.00 sati. Svećenik će u uvodu u svetu Misu pozdraviti prisutne svečare i pozvati ih na molitvu, zahvaljivanje i dostojanstveno slavljenje svete Mise.

Uredovno vrijeme Župnog ureda

Satnica uredovnog vremena župnog ureda bit će ujutro od 8.00 do 11.30 sati, te poslijepodne od 15.00 do 17.30 sati. Subotom poslijepodne i nedjeljom ne izdajemo dokumente.

Za svaku izvanrednu situaciju kao i dosad imat ćemo razumijevanja i izaći ususret što više možemo.

Gospin-brig.info