ŠIROKI BRIJEG – Tražimo žuran sastanak s predstavnicima NS BiH i predstavnicima klubova iz Premier lige BiH kako bismo otvoreno raspravili o neodrživoj situaciji u b-h nogometu i donijeli kvalitetne zaključke kojima bismo, nadamo se, spasili od propasti ovdašnji nogomet. Pojedini nogometni čelnici, ili bolje kazati nogometne štetočine, ne haju ni za što drugo nego za osobni interes i interes manje privilegirane skupine ljudi i klubova, čime ne samo da su doveli u pitanje regularnost natjecanja i samu smisao lige, nego su počinili nedjela s kaznenim obilježjem.

Navodi iz priopćenja za javnost Nogometnog kluba Široki Brijeg nakon utakmice sa Zrinjskim najbolju su potvrdu doživjeli na sjednici sudačkog povjerenstva NS BiH. Ako je bilo i trunki sumnje u režiju od strane suca Irfana Peljte i njegovih nalogodavaca, onda su one pukle kao mjehur od sapunice prolaznom ocjenom koju je za odrađeni prljavi posao na štetu Širokog Brijega dobio sarajevski djelitelj nepravde. Kriminalna hobotnica u sudačkoj organizaciji na čelu sa Salemom Prolićem, Ibrom Hasanbegovićem i Berislavom Markotićem, uz potporu Ivana Beusa i Dine Begića, potrudila se svojski i ovoga puta „pokriti“ Peljtinu izvedbu. I to kako? Na sjednici na kojoj je analizirano suđenje na utakmici Široki Brijeg – Zrinjski prikazan je samo prijeporni detalj kada je Peljto dosudio kazneni udarac za Zrinjski, ali je „zamračen“ detalj kada je naš igrač Pandža očito povučen za majicu i kada Peljto nije pokazao na bijelu točku za Široki Brijeg. A, morao je, potvrdili su to svi neovisni sudački eksperti koji su vidjeli snimku priloženu uz naše prethodno priopćenje.

No, ponašanje Peljtinih nalogodavaca i zaštitnika nas zapravo i ne čudi, jer da su sankcionirali krađu na štetu Širokog Brijega praktično bi priznali organiziranu režiju sramnih događanja na Pecari. Ovako su samo Pilatovski „oprali ruke“ pred javnošću, a zapravo su legalizirali sudačku krađu i nastavili s realizacijom plana onemogućavanjua postizanja europskih rezultata, a u konačnici i potpunog uništenja Nogometnog kluba Široki Brijeg, „krojeći“ tablicu Premier lige BiH već godinama na štetu našega kluba. Lani smo na najdrskiji način eliminirani iz Europe u zadnjem kolu na Pecari protiv (opet!) Zrinjskog, da bi krađa bila reprizirana i sada, u 20. kolu, pa je razlika na tablici između Širokog Brijega i Zrinjskog umjesto jednoga, sada sedam bodova.

Ovoj interesnoj skupini iz vodstva NS BiH i sudačke organizacije pridružile su se nažalost, što svjesno, što nesvjesno, i određene političke strukture u Zapadnohercegovačkoj županiji, nastojeći se dodvoriti svojim političkim mentorima, gurnuti NK Široki Brijeg na margine, a sve sa ciljem kako bi u Hercegovini kao reprezentant ostao samo „jedan i jedini“ nogometni klub.

Zbog svega, moramo se još jednom zapitati ima li smisla igrati ovakvu ligu u kojoj nije bitna nogometna vještina i kvaliteta, gdje se ne vodi računa o nogometnoj infrastrukturi, o radu s djecom, o navijačima, nego su u prvom planu oni koji već godinama sve režiraju ne dajući zapravo nogometu ništa, nego spletkare i uzimaju od nogometa sve, bez obzira na posljedice. A one bi vrlo brzo mogle eskalirati do takvih granica da će se ti i takvi moćni pojedinci, u čijim su rukama pojedini suci-ubojice nogometa samo alatke, morati suočiti s posljedicama svojih nedjela. Žuran sastanak, na čijem održavanju NK Široki Brijeg inzistira, posljednja je prilika da jedni drugima pogledamo u oči, suočimo se s istinom i pokušamo se riješiti kriminala u b-h nogometu.

NK Široki Brijeg