NE BRINITE: Policija niti bilo tko, ne može Vas kazniti ako nemate masku na licu

Ukoliko nemate masku na otvorenom, policija u Hercegovačko-neretvanskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji neće vas kazniti, potvrdili su nam to danas ministri MUP-ova ove dvije županije Slađan Bevanda i David Grbavac.

“Za to nema zakonske osnove. Da je proglašeno stanje nesreće, kako je to bilo do 31. svibnja, onda policija može upozoriti ljude temeljem odluke Kriznog stožera da moraju nositi masku. No, ni u tom slučaju se ljude ne može kazniti”, kaže ministar Bevanda.

Kazna ide samo u jednom slučaju.

“Ako se osoba oglušila na naredbu policijskog službenika koji bi je pozvao da stavi masku, po preporuci Kriznog stožera, onda se ona može kazniti. No, nema nikakvih naznaka da bi to policija za sada mogla raditi” rekao nam je ministar MUP-a HNŽ Slađan Bevanda.

Jednaku stvar nam i ministar MUP-a Zapadnohercegovačke županije David Grbavac.

“Ne postoji zakon i osnova po kojoj se ljude može kazniti za nenošenje maske na otvorenom. Svaka takva kazna bi sutra pala na sudu jer nema zakonsko uporište. Jedino se osoba može kazniti za nepoštivanje naredbe ovlaštene osobe, ali i to je sve kako bi se reklo “u zraku”. Pitanje kako bi i po tom pitanju sud poslije donio odluku”, ističe ministar Grbavac.

Ministar Grbavac je iznimno zadovoljan kako se trenutno poštuju naredbe o okupljanjima u ŽZH.

“Stanje je po tom pitanju puno bolje, nego je to bilo prije mjesec ili dva. U suradnji s Upravom za inspekcijske poslove napravljen je red po pitanju okupljanja u zatvorenim prostorima, a to se naročito odnosi na svadbene svečanosti”, kazao je ministar Grbavac za hercegovina.info.

Za razliku od ove dvije hercegovačke županije, u Sarajevskoj županiji za nenošenje maske na otvorenom građani se kažnjavaju s 500 konvertibilnih maraka. No, prema nekim neslužbenim informacijama sve napisane kazne bit će bez problema oborene na sudu. Izgledno je da i u Sarajevu više građani neće morati trčati i hvatati se romobila kada ugledaju policiju, a kod sebe nemaju zaštitnu masku.

Hercegovina.info