Microsoft u Windows 10 sustav uveo tamnu temu – „dark mode“

Prateći trendove, Microsoft je u Windows 10 sustav uveo napokon tamnu temu, tzv. „dark mode“. Iz nadogradnje u nadogradnju, tamni režim rada u Windows 10 polako poprima finalni oblik, pa smo napokon dobili i dugo očekivanu tamni „Windows Explorer“. Ipak, mnogi će se složiti kako Microsoft s implementacijom tamne teme još kaska za Appleom, ali je za nadati se kako će u narednim nadogradnjama stvari krenuti na bolje.

Međutim, jednu stvar kod biranja tema je Microsoft riješio prilično, najblaže rečeno – nezgodno. Naime, kako bi prebacili Windowse u tamni ili svijetli način rada, potrebno je svaki put iznova ulaziti u postavke i ručno prebaciti temu. Ovo je posebno nezgodno za „noćne ptice“ koje rade i nakon zalaska sunca, te tada preferiraju tamnu temu, ali danju ipak više vole svjetliju sliku na monitoru.

Ovdje nam u pomoć priskaču dva programa koji će vam olakšati mijenjanje tema, a bez potrebe ulaska u postavke.

Easy Dark Mode 1.3.0.6

Ovaj jednostavan program ne traži instalaciju i u potpunosti je besplatan. Jedini uvjet koji morate ispunjavati je da se na računalu nalaze Windows 10 verzije 1803 ili noviji. Osim Windowsa i sistemskih aplikacija, ovaj program mijenja način rada i Chrome browsera (od verzije 74) te FireFoxa (od verzije 63). Nakon što ga pokrenete, program se smjesti u System Tray (sistemska traka) i čeka vašu reakciju.

Klikom lijeve tipke miša na ikonu brzo prebacujete iz tamnog odnosno svijetlog načina rada, dok se desnom tipkom miša otvaraju dodatne opcije. Tako možete na radnoj površini definirati virtualno dugme za brzo prebacivanje tema, a zatim automatsko pokretanje programa s Windowsima. Ipak, najzanimljivija opcija je tipkovnička kratica (keyboard shortcut) kojom prebacujete teme. Tako jednostavnim pritiskom npr. tipki Win i Alt možete u trenu prebaciti Windowse iz svijetle u tamnu temu i obrnuto.

Glavni izbornik – jednostavan i razumljiv, a nudi i definiranje tipkovničke kratice

Sam program je „težak“ svega 262kb i svojim pokretanjem ne opterećuje operativni sustav jer troši razumnih 4Mb RAM-a.

Program možete preuzeti sa ove poveznice:

https://www.wintools.info/index.php/easy-dark-mode

Auto Dark Mode 2.3.1

Ovaj program nudi nešto više opcija od prethodno spomenutog i samo korisničko sučelje je oku ugodnije i modernije. Aplikaciju je potrebno instalirati, a proces se svodi na dva klika mišem.

Kad ga pokrenete, u programu morate uključiti automatsko prebacivanje tema, a nakon čega će vam ponuditi želite li mijenjanje tema samo za sustav ili i za aplikacije koje to podržavaju. Osim toga, ovaj program nudi promjenu tema za starije verzije Edge preglednika, ali i odabir pozadinske slike desktopa (wallpapera), posebno za tamnu odnosno svijetlu temu. Osim navedenog, „Auto Dark Mode“ nudi i promjenu boja alatne trake (Task Bar) na dnu ekrana, baš kao i boju start izbornika. Tako možete grafičko sučelje u potpunosti prilagoditi svom ukusu.

Najbolji dio programa je automatizirana promjena teme. Naime, nakon što prilagodite sve parametre svojim željama, potrebno je odabrati sat i minutu kada se uključuje tamni način rada, odnosno vrijeme kada želite da se sustav sam vrati u svijetli način. Na taj način možete prilagoditi da se Windowsi iza 20:00 sati sami prebace u „dark mode“ i pri tome će biti zamijenjen i wallpaper na radnoj površini.

Program ide i korak dalje, pa odabirom opcije „Use Location Service“ teme će se izmjenjivati sa zalazom odnosno izlaskom sunca. Tu opciju možete dobro kombinirati sa „Night Light“ opcijom u samim Windowsima, te time maksimalno zaštititi oči prilikom noćnog rada.

Iako ima pregršt mogućnosti, program na žalost ne nudi proizvoljno mijenjanje tema nekim virtualnim gumbom ili tipkovničkom kraticom kao prethodno spomenuti „Easy Dark Mode“.

Program nudi pregršt opcija, pa tako i automatizirano mijenjanje tema

Treba napomenuti kako je i ovaj program u potpunosti besplatan. Instalacijska datoteka je velika svega 720Kb, a kad je pokrenut, „Auto Dark Mode“ zauzme nešto manje od 33Mb RAM-a.

Program možete preuzeti s ove poveznice:

https://github.com/Armin2208/Windows-Auto-Night-Mode/releases

PcChip.hr