Kreće rješavanje statusa HVO-a u Hrvatskoj

Status pripadnika Hrvatskog vijeća obrane u Hrvatskoj treba dovesti u takvu situaciju da ostvarena prava više neće biti dovođena u pitanje već će se kvalitetnije i bolje riješiti, a pritom bi se ukupno pitanje branitelja, kako HVO-a tako i onih iz Hrvatske trebalo riješiti na pristojan i dostojanstven način, najavio je jučer između ostalog voditelj Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a BiH Slavko Marin, piše Dnevni list

Na sjednici ovog odjela upravo je ključna tema bila ona o suradnji s Ministarstvom branitelja RH te je zaključeno kako je ovo, tragom aktivnosti koje poduzima novi hrvatski ministar, pozitivan trenutak za donošenje takvog rješenja koje će u okviru već postojećih zakonskih rješenja i pravnih stečevina, omogućiti pravedan odnosi prema ukupnoj braniteljskoj populaciji. Marin je na novinarsko pitanje znači li to i ulazak HVO-a u zakonsko rješenje o braniteljima, kazao kako je cilj i da pripadnici HVO-a budu definirani i prepoznati zbog činjenice da su i oni branili RH zajedno s oružanim snagama RH, a kako će to pravno zvučati još se uvijek ne može reći. Stoga je konstatirao kako smo sada na početku jednog velikog posla, uz naglasak kako se očekuje da će se u dogledno vrijeme pristupiti rješavanju ovog pitanja.

Očekuje se potpora

Naime, problematika branitelja, kako onih iz RH tako i pripadnika HVO-a nije riješena na potpun i kvalitetan način 20 godina nakon rata te je Marin izrazio mišljenje kako je došao trenutak u kojem su nositelji vlasti i većina, ali i svi parlamentarci neovisno od političke pripadnosti sagledali stanje i zaključili kako se pitanje branitelja mora riješiti na dostojanstven način.

Zahvalivši resornom ministru u Hrvatskoj na spremnosti da pitanje branitelja HVO-a i HV-a riješi na pravi način, Marin je potvrdio i kako je Odjel jučer odredio predstavnike ispred HVO-a koji će sudjelovati u radnim grupama u Hrvatskoj, naravno pri čemu se vodilo računa kako o stručnosti, tako i dignitetu pojedinaca koji su izabrani.

Vratiti reviziju u zakonske okvire

Marin se osvrnuo i na problematiku revizije, odnosno kontrole zakonitosti korištenja prava u Federaciji te je naglasio kako je revizija koju je provodila vlast platforme bila izvan zakonskih okvira. Stoga je poručio kako HNS traži povratak revizije u zakonske okvire te provedbu presuda Ustavnog suda Federacije. Također promjenu bi trebalo izvršiti i nad onim rješenjima koja imaju nelogičnosti i koja nisu utemeljena u zakonu, baš kako je zatražio Dom naroda i Zastupnički dom Parlamenta Federacije.

No, stajališta HNS-a su politički pogled te je Marin pozvao sve izvršne organe da ova stajališta provedu u praksi i usklade zakonska rješenja kako je naložio Ustavni sud Federacije.

Dnevni list