Kako će iOS 13 i Android 10 promijeniti naše pametne telefone

Svake godine Apple i Google najavljuju velike nadogradnje operativnih sustava za svoje pametne telefone. To znači da će se softver na vašem telefonu uskoro ponovo promijeniti.

S promjenom stižu i nove stvari koje treba naučiti. Besplatne godišnje nadogradnje poboljšavaju naše uređaje, ispravljaju greške i jačaju sigurnost, ali nekad mogu biti zastrašujuće za korisnika jer svako ažuriranje donosi stotine novih značajki.

Appleov iOS 13, nova verzija operativnog sustava za iPhone koja je predstavljena krajem svibnja, uključuje nove značajke poput takozvanog ‘dark’ moda koji će olakšati pogled na zaslon telefona.

Googleov Android Q, koji je u međuvremenu službeno postao Android 10, predstavljen je nešto ranije, početkom svibnja. Sustav donosi nove geste za kontrolu telefona i poboljšanja u zaštiti privatnosti korisnika.

Obje nadogradnje najavljene su za ovu jesen, tako da još imate malo vremena pripremiti se. Pa evo što biste trebali znati o novostima koje donose.

Brži rad starih i novih modela iPhonea

Krenimo od ne tako glamurozne, ali važne promjene u iOS 13 – brzine. S novim operativnim sustavom mnogi modeli iPhonea, počevši od četiri godine starog iPhonea 6S do najnovijih modela, postat će brži.

Apple tvrdi da će poboljšanja operativnog sustava omogućiti da se aplikacije otvaraju dva puta brže. Smanjit će se i podatkovna veličina aplikacija, što će također povećati brzinu. Preuzete aplikacije bit će upola manje, a nadogradnje softvera za 60 posto manje. Kod novijih modela skener lica otključavat će telefon oko 30 posto brže.

Tamni mod dolazi na iOS i Android

Mnoge aplikacije dizajnirane su s bijelim pozadinama, a u nekim okolnostima to može biti zamorno za oči. Oba nova operativna sustava donose “tamni” mod rada koji je moguće uključiti dodirom ikone za prečac. Obje verzije zamjenjuju bijele pozadine tamnim bojama, u nijansama od sive do crne, ovisno o osjetljivosti aplikacije.

Zašto je tamni mod tako značajan? Zato što može biti višestruko koristan. Smanjit će potrošnju baterije jer će manje piksela biti osvijetljeno i olakšat će očitavanje zaslona u mraku.

I dok su Apple i Google demonstrirali rad vlastitih aplikacija u tamnom načinu rada, nezavisni programeri morali su prilagoditi svoje aplikacije. Očekuje se da će do izlaska novih operativnih sustava većina aplikacija biti prilagođena tamnom modu.

Oba sustava donose više privatnosti

Kada je riječ o novim tehnologijama, u posljednjih nekoliko godina jedna od najvažnijih tema je privatnost korisnika. I Apple i Google obećavaju višu razinu privatnosti u novim inačicama operativnih sustava.

Glavna novina u operativnom sustavu iOS 13 je Sign In With Apple (Prijavi se Appleom). Riječ je o funkcionalnosti koja omogućuje prijavu s Apple ID-om u iOS aplikacije i na web stranice. Njome Apple želi konkurirati sličnim alatima koje nude Google i Facebook za prijavu na različite internetske stranice i aplikacije.

Apple je primijenio jedinstven pristup. Kada se prijavite na web stranicu ili u aplikaciju sa svojim Apple ID-om, iOS 13 ima opciju da sakrijete adresu elektroničke pošte povezane s vašim Apple ID-om. U tom procesu Apple će kreirati privremenu adresu elektroničke pošte. Kad god internetska stranica ili aplikacija za koju ste se prijavili pokušaju kontaktirati s vama, poslat će poruka na privremenu adresu, a Apple će ju proslijediti na vašu stvarnu adresu. Ako vlasnici aplikacije ili web stranice počnu slati neželjenu poštu, možete izbrisati svoj račun i spameri više neće imati vašu pravu adresu.

Android 10 fokusirat će se pak na veću kontrolu prilikom podjele vaše lokacije. Kada neka aplikacija zatraži podatke o lokaciji, Google će vas pitati želite li stalno dijeliti svoju lokaciju, privremeno (dok je aplikacija aktivna) ili nikad. Do sada je bilo moguće birati samo stalno ili nikad.

Novost je i izbornik u aplikaciji za podešavanje telefona pod nazivom Privatnost. Putem tog izbornika možete vidjeti aplikacije koje koriste vašu lokaciju ili isključiti ciljane oglase unutar aplikacija.

Androidi će se postati sličniji iPhoneu

Apple i Google već godinama međusobno kopiraju softver. Ovog puta Android je preslikao iPhoneovo sučelje koje se temelji na gestama.

Kada se učita aplikacija Android 10, povucite prstom od dna kako biste se vratili na početni zaslon. Povlačenjem prsta otvarate karusel za brzo prebacivanje između aplikacija. Novi način upravljanja sličan je načinu na koji se kontroliraju noviji modeli iPhonea, nakon što je Apple uklonio fizičku tipku “Home”.

Apple Maps bit će sličniji Google Mapsu

I na kraju, iOS 13 donosi revidirani Appleov softver za prikaz karata, koji se približava Google Mapsu. Apple je objavio da je uložio mnogo truda, vremena i novaca kako bi poboljšali svoje karte, osobito u Sjedinjenim Državama. Za neka područja omogućen je trodimenzionalni pregled ulice kako biste mogli gledati oko sebe kao da ste na licu mjesta. Funkcionalnost oponaša Googleov Street View koji je dostupan već nekoliko godina.

Osim toga, Apple Maps će pružati informacije u stvarnom vremenu za tranzitne rute u nekim gradovima. Na primjer, ako autobus kasni, aplikacija će prikazati ažurirani red vožnje. Google je lani u svojoj aplikaciji ponudio sličnu značajku pod nazivom Commute.

Tockanai.hr