Josip Zeljko: Tehnologija je obilježila moj život

”Kao dijete fascinirale su me znanstveno-fantastične serije koje su raspirivale maštu“, kazao je za treći.ba Josip Zeljko, bivši student Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, smjera poslovna informatika, suosnivač portala i YouTube kanala https://www.bajtbox.com (nekadašnji BalcanGadgets).

YouTube kanal s njim je osnovao Ivan Tadić, student četvrte godine engleskog jezika i informacijskih znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Portal platforme za recenzije novih tehnologija za područje Balkana bilježi oko 100 000 posjeta mjesečno, dok video klipovi imaju preko 200 000 pregleda mjesečno.

„Fascinirale su me i brojne tehnološke inovacije koje danas izgledaju banalno, ali koje su meni tada graničile sa čarolijom. Računala, 3D grafika, Internet, mobiteli i sva ostala tehnologija čije bih fotografije izrezane iz novinskih članaka lijepio u bilježnicu i već tada pisao svoja zapažanja o njima, tehnologija je obilježila moj život”, istaknuo je Zeljko.

Sugovornik navodi kako svaki početak ima svoje izazove, pa tako je imao i ovaj. Ideje su nudili velikim tvrtkama dok nisu rastom došli do razine da velike tvrtke traže njih, šalju im proizvode na testiranje gdje oni bilježe prednosti i nedostatke, snimaju kadrove, skripte za videe, montažu i u razdoblju od sedam do 14 dana proizvod ima sve potrebne recenzije.

”Izazov je veći jer smatram kako dolazi vrijeme kada će svi poslovi biti vezani uz tehnologiju, a već sada imamo pametne telefone, digitalna plaćanja, umjetna inteligencija, samoupravljački automobili itd. Zanimanje za tehnologiju svakodnevno raste, tako i naš portal ima tendenciju rasta tim i više jer ono što mi nudimo jedinstveno je u regiji”, kaže Zeljko.

Ovaj posao iziskuje i putovanja pa je tako Zeljko često na svjetskim kongresima, a izdvojio je Mobile World Congress 2018 u Barceloni i predstavljanje Samsung Galaxy S10 serije u San Franciscu početkom ove godine, gdje je upoznao novinare čije je članke čitao još kao dijete.

dav

Za budućnost planova ima dosta. ”Već smo počeli raditi testove tehnologije u automobilima, a radimo na tome da se proširimo na sve vrste tehnologija jer u našemu timu potencijala i ideja ne manjka. Tržište rada ne trebamo gledati samo kroz regiju u kojoj živimo i čekati na burzi rada već pogled i ideje usmjeriti na svijet jer današnji dosezi tehnologije omogućuju da se dobre i originalne ideje razvijaju i realiziraju”, poručuje Zeljko.

Marija Ivanković / Treci.ba