Kako je pokazalo najnovije istraživanje, depresija nije uvjetovana genima, već ono što najviše upravlja našom srećom i zadovoljstvom je sama okolina.

Kada se štakori uzgajaju kako bi bili malo više potišteni, oni se još uvijek mogu razveseliti nakon “štakorskog” ekvivalenta psihoterapiji. Također, štakori koji se uzgajaju za istraživanje depresije i oni koji su depresivni zbog svoje okoline imaju oscilacije u krvnim pretragama u potpuno različitim parametrima.

Razlikovanje između tih dviju vrsta depresija moglo bi dovesti do preciznijih tretmana kojima bi se učinkovitije liječila depresija, tvrde na Northwestern University Feinberg School.

Njihova saznanja objavljena su u The Nature journal Translational Psychiatry, dajući nadu onima koji misle da su depresivni jer za to imaju genetske predispozicije.

“Ne postoje ljudi koji imaju stopostotne genetske predispozicije za depresiju kao što je to slučaj kod štakora. Ako je moguće preoblikovati depresiju kod štakora, to je moguće i kod ljudi”, rekla je profesorica Eva Redei.

Istraživački tim htio je ustanoviti mogu li štakori s genetskim predispozicijama za depresiju ne biti depresivni ako im se promijeni okolina. Uzeli su depresivne štakore i stavili ih u golemi kavez s mnogo igračaka i mjesta za igranje “skrivača”, pravi mali Disneyland za štakore. Promatrali su ih mjesec dana.

Nakon takve “psihoterapije”, depresivno stanje štakora dramatično se smanjilo. Stavljeni u vodu, proučavani štakori su plivali, dok su depresivni samo bezvoljno plutali.

Sljedeći cilj kojem će se tim profesorice Redei posvetiti je istraživanje utjecaja biomarkera na promjene u ponašanju, u odnosu na okolinu. To bi moglo dovesti do razvitka novih lijekova protiv depresije.

20minuta.hr