INTERVJU: Kristijan Jarak – “Ljubuški živi za rukomet, a SEHA liga je “probudila” Hercegovinu”

LJUBUŠKI – Kristijan Jarak „Kićo“ samozatajni desnokrilni napadač „Skauta“, statistički gledano najučinkovitiji je napadač Izviđač CO s postotkom realizacije od 79% (11 pogodaka od 14 šutova, šut s krila 4/7, sedmerci 3/3 i kontre 4/4) u prva tri kola SEHA-GAZPROM lige.

Zavidna je to statistika za 20-to godišnjeg rukometaša naročito ako se uzme u obzir činjenica da je postignuta protiv „jakih“ protivnika i iskusnih vratara.

Za početka smo zamolili Kristijana da nam se predstavit?

Uskoro 20-to godišnjak, studiram na Fakultetu informacijskih tehnologija u Mostaru.
Prve rukometne korake napravio sam u Mostaru. Trenutno desno krilo u RK Izviđač CO.

Možeš li nam ukratko reći što te je privuklo u rukomet, što je to te je opredijelilo da postaneš rukometaš?

Obiteljski smo oduvijek zajedno pratili reprezentativne utakmice. Tako su sva velika rukometna imena i dešavanja bila dio mog odrastanja. I neizbježni „Čupin“ poster iznad glave.

Kristijane znamo da živiš u Mostaru, ali dugi period si u Izviđaču, svakodnevno si na relaciji Mostar-Ljubuški-Mostar. Što je utjecalo na ovakav tvoj izbor, jeli rezultati takve odluke i tolikog truda sada vidljiv?

Tako je, 5-ta godina. Nakon što je HMRK Zrinjski 2012.god otkazao sudjelovanje na turniru u Međugorju odazvao sam se pozivu trenera Tomića i zaigrao u drugom timu Izviđača. Bio sam željan utakmica, a u Izviđaču sam dobio priliku da igram na internacionalnim turnirima i u Prvoj ligi Federacije. Izviđač je organiziran klub, posvećen svim generacijama. Kroz redovite treninge i dostupnu dvoranu otvara ti mogućnost da napreduješ i razvijaš se kao sportaš i kao osoba. Rezultati se već sada vide. A od sebe očekujem da uloženi trud u budućnosti rezultira još boljim osobnim uspjehom i uspjehom ekipe.

Odigrao si tri utakmice USEHA-GAZPROM ligi, jeli to nešto novo u tvojoj karijeri, kako si vidio svoje igre i igre svojih suigrača u ovom renomiranom natjecanju?

U utakmici sa HC Meshkov-om borio sam se virozom tako da nisam bio od velike pomoći. Dug put i prva utakmica nisu opravdanje. Ali nisu nam išli na ruku. Celje smo uspjeli iznenaditi. A sa NEXE-om smo morali biti bolji i dati više.

Mislim da tek sad postajemo svjesni gdje smo i gdje igramo. Nismo tu slučajno, jer smo se izborili za to. Za nas kažu da smo mladi. Najmlađa smo ekipa. Ali ova liga te tjera da odrasteš preko noć i da imaš i petlju i srce. Imamo perspektivne igrače i vjerujem u nas.

U utorak je nova utakmica za dokazivanje, protivnik je veliki RK PPD Zagreb, dvostruki prvak Europe i prošlogodišnji četvrtfinalista Lige prvaka, predvođen karizmatičnim strategom i nekad najboljim rukometašem Europe Veselinom Vujovićem. Na suprotnoj strani bit će super rukometne „zvijezde“: Igor Vori, Zlatko Horvat, Ivan Stevanović, Tonći Valčić, …, a tu je tvoj dojučerašnji suigrač koji igra na istoj poziciji kao i ti, Josip Ereš. Kako protiv jedne takve momčadi, gdje „Skauti“ vide svoju priliku?

Veselin Vujović je trener koji se nikoga ne boji, vjeruje u čuda, za njega nema nemogućeg. Upravo je takav stav naša karta za ovu utakmicu. Kako on kaže „boriš se da pobijediš jačeg od sebe, to je ta draž sporta“.

Kakvi su daljnji planovi Kristijana Jarka u rukometu, kako sebe vidiš u budućnosti, za nekoliko godina?

Na spisku sam U21 reprezentacije i na širem spisku A selekcije. SEHA je jedna od jačih liga trenutno i čast mi je biti dio natjecanja. Svaka utakmica je novo iskustvo i izazov. Moje je da treniram i radim, dalje ćemo vidjeti.

Za kraj, što bi mogli poručiti navijačima Izviđača i ljubiteljima rukometa u Ljubuškom.

Ljubuški je sredina koja živi za rukomet. To je za igrače poseban motiv i snaga. SEHA je probudila i cijelu Hercegovinu. Podrška navijača nam je jako potrebna. Zato bih poručio da budu i dalje uz nas i dođu u što većem broju.

Izvidjac.com