Poštovana gospođo Bošnjak,

amandmanom za umanjivanje/ukidanje preraspodjela sredstava Zavodu za odgoj i obrazovanje se htjelo upozoriti na dosadašnji radi Zavoda, a što je i sam premjer potvrdio (video u prilogu), kako Zavod ne radi u punom kapacitetu. Rad Zavoda nakon pet godina od osnutka trebao bi zaživjeti u punom kapacitetu, a ne djelomično.

Ukazujete da ste obišli sve školske ustanove u ŽZH, što je pohvalno ukoliko se vide rezultati tih obilazaka. Pohvalno je da ste uočili sve nedostatke i da ste proslijedili na daljnju proceduru. Nadam se da ste uočili i problem prosvjetnih djelatnika koji nemaju osnovna sredstva za rad odnosno ista moraju sami sebi osigurati, kao što su knjige i sl.. Možete li samo zamisliti jednog liječnika, medicinske sestre, policajca da sami sebi kupuju opremu potrebnu za rad.

Pohvalno je da ste prosvjetnim djelatnicima organizirali razne seminare, jer to pridonosi daljnjem razvoju profesora, a sve u cilju održavanja što kvalitetnije nastave. Svrha Zavoda je da prati procese i iste uz stručna saznanja unaprjeđuje.

Profesori koji po Vama leže i ne rade ništa, Vama za informaciju od samog početka ovoga stanja odgovorno i samostalno uz svoje znanje i vještine svakodnevno i dalje drže sate svojim đacima, a velika većina njih je 24 sata dostupna toj djeci. Mišljenja sam da nemaju vremena smišljati kako će vama naprkositi, naprotiv željni su i potrebiti pomoći Zavoda u svrhu olakšavanja daljnjeg održavanja nastave. Nadam se da Zavod prepoznaje koliko je otežan rad djelatnicima u “nametnutoj“ online nastavi, koja prema broju korisnika nije zaživjela. Online nastava je uvedena i nametnuta prosvjetnim djelatnicima bez osnovnih sredstava za rad, kao što su računalo, pristup internetu i dr., a unatoč svim problemima oni izvršavaju upute od nadležnih. Vama na znanje: isti ti djelatnici su dobili pohvale od nadležne ministrice za rad u online nastavi za stranicu ministarstva, a kako bi bilo tek da nisu “ležali“. Vrijeđanje djelatnika je za svaku javnu osudu i iziskuje javnu ispriku tim istim djelatnicima za koje tvrdite da leže, a njihov rad demantira takve tvrdnje.

Stručno-pedagoški nadzor je svakako potreban kako bi se izbjegao nesavjestan rad djelatnika koji unatoč stalnim prigovorima roditelja i dalje obavljaju rad s našom djecom. Posebno provjerite izbjegavaju li prosvjetni djelatnici zakazani rad s učenicima i obavljaju li za vrijeme toga istoga rada svoje privatne stvari (odlazak kod frizera, na manikuru, u trgovinu, rad za druge ili svoje firme i druge djelatnosti). Bojazan od stručno-pedagoškog nadzora djelatnici koji sve svoje radno vrijeme obavljaju savjesno i s propisanim pedagoškim metodama ne bi trebali imati, pogotovo kada se u zajednici vide produkti takvog rada.

Zavod je potreban pogotovo sada kada je cjelokupni školski sustav na niskim granama, kada su u društvu priznatije diplome upitnih državnih fakulteta, a tako i privatnih. Samim tim potrebno je uložiti više truda u nadzor i u usavršavanje djelatnika. Ukidanje Zavoda nije traženo, nego se postavljaju pitanja kakva je svrha ako je jedan od osnivača prestao financirati Zavod, a vjerojatno će uskoro tražiti odvajanje i osnivanje svoga zasebnog Zavoda. Postavlja se i pitanje: Zašto je prestalo financiranje, zašto će tražiti razdvajanje Zavoda? Radi li se ovdje o nezadovoljstvu s trenutnim radom Zavoda ili nekoj političkoj igri? Zašto Zavod ne funkcionira u svom punom kapacitetu?

Kao što ste mogli primijetiti zakonom je umanjeno 20 % od primanja svim imenovanim službenicima, a tako i meni, a amandmanom sam tražio i ukidanje financiranja političkih stranaka za 2020. godinu, a što iznosi 207.000,00 KM.

Poštovana gospođo Bošnjak, dužnost ravnateljice Zavoda je da svojim radom, požrtvovnošću i moralnošću bude primjer svim prosvjetnim djelatnicima, a ne da iste omalovažava i proziva neradnicima.

Nadalje, dužnost izabranih zastupnika u Skupštini ŽZH je da propituju svačiji rad i svaki zakon, a sve u svrhu da bude bolje onima koji su ih izabrali.

Zastupnik u skupštini ŽZH, ispred udruge Hrvatska zvona, Mirko Jelić