Jadranka Bošnjak: Dok smo pomagali u organiziranju online nastave, neki su ležali kući i smišljali kako će nam napakostiti

Poštovani,

Vidjevši danas Vaš članak u kojem piše da Zavod za odgoj i obrazovanje ne ispunjava svoju svrhu ostala sam neugodno iznenađena. Iako još uvijek nemamo planirani broj stalnih djelatnika (stručnih savjetnika), zahvaljujući velikom broju vanjskih suradnika odrađujemo više posla nego što odrađuju Zavodi za školstvo koji imaju po 10, 15 stalno zaposlenih stručnih savjetnika.

Naveli ste i da trošimo stotine tisuća maraka, a ja Vam kažem da ne trošimo ni pola planiranog novca i da smo u ove dvije godine jako puno napravili. Obišli smo sve osnovne i srednje škole, snimili stanje u školama, dali preporuke za rad i popis svega onoga što nedostaje uputili resornom ministarstvu, osnivačima i načelnicima/ gradonačelnicima. Samo u prošloj godini organizirali smo 57 stručnih usavršavanja. Podigli smo svijest o važnosti pripremanja za nastavu, održavanja oglednih sati i stručnog usavršavanja kako bi odgojno-obrazovni djelatnici razvijali svoje kompetencije i unaprijedili nastavni proces.

Ako pogledate stranicu našeg Zavoda vidjet ćete što smo sve radili u ove dvije godine. Pogledajte, pa recite je li istina da ne ispunjavamo svoju svrhu?! Mi smo i za vrijeme ove pandemije svaki dan dolazili na posao i pomagali u organiziranju online nastave. Za to vrijeme neki su ležali kući i smišljali kako će nam napakostiti. Zašto g. Jelić nije predložio ukidanje naknada skupštinskim zastupnicima?! Upravo su sindikalni čelnici na svakom sastanku tražili formiranje Zavoda govoreći da nam je neophodan. Sad par tih istih ljudi koji nisu ostvarili svoje ambicije, nisu počeli raditi za Zavod, šire neistine na koje je kako vidim nasjeo i skupštinski zastupnik. Zar to nije licemjerno?

Hoće li sutra u skupštini tražiti ukidanje stručno-pedagoškog nadzora jer netko ne želi da dođemo nečijoj ženi na sat? Je li se nečija „politika“ svela na sitne interese ili frustracije? Osobne netrepeljivosti i odmazde?!

Ono što ste napisali je jedna velika KLEVETA i žalosno je da netko uopće može tražiti da se ukine financiranje ustanove koja unatoč nedostatku stalno zaposlenih stručnih savjetnika odrađuje ovoliko posla.

Želite li time poručiti da odgojno-obrazovni djelatnici ne trebaju stručna usavršavanja? Da im ne treba stručna pomoć, da ne treba gledati kvalitetu rada u odgojno-obrazovnim ustanovama? Jesmo li mi jedina županija kojoj ne treba Zavod za odgoj i obrazovanje?

Iako će se i nama plaća umanjiti 10 posto, to nekima nije dosta. Ostavili bi nas bez plaće kao da smo paraziti koji ništa ne rade.

Ovo je kratko izvješće što je Zavod za odgoj i obrazovanje uradio u prošloj godini. Mislim da je ovo za pohvalu, a ne za izjavu da ne ispunjavamo svoju svrhu.

Upravno vijeće Zavoda je na sjednici održanoj 10. siječnja 2019. godine, usvojilo Izvješće o radu Zavoda za odgoj i obrazovanje za 2019. godinu.

Godišnji izvještaj Zavoda za odgoj i obrazovanje prikazuje aktivnosti Zavoda tijekom 2019. godine koje su uključivale:

-organizaciju stručnih edukacija u okviru stručnog usavršavanja savjetnika (vanjskih suradnika). Ukupno su tijekom 2019. godine organizirana 2 stručna usavršavanja za savjetnike (vanjske suradnike) Zavoda. Prva trodnevna edukacija pod nazivom „Djelotvorno upravljanje i komunikacija“, u organizaciji OSCE-a i edukacija „ E-Twinning“, koju su održali predavači iz Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje,

-organizaciju stručnih edukacija za odgojno-obrazovne djelatnike. Ukupno je tijekom 2019. godine organizirano 57 stručnih usavršavanja u kojima je sudjelovalo 1448 odgojno-obrazovnih djelatnika,

-tijekom 2019. godine savjetnici (vanjski suradnici) Zavoda su proveli 40 stručno savjetodavnih posjeta, odnosno održali 40 stručnih aktiva (vezanih za osnovnoškolski i srednjoškolski odgoj i obrazovanje) u Županiji Zapadnohercegovačkoj i Hercegbosanskoj županiji,

-tijekom 2019. godine, savjetnici Zavoda su proveli 160 pojedinačnih stručno-pedagoških nadzora i 15 općih nadzora (4 osnovne škole i 6 srednjih škola u Županiji Zapadnohercegovačkoj, 1 osnovna škola i 4 srednje škole u Hercegbosanskoj županiji),

-sudjelovanje u strateškim projektima Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke,

-sudjelovanje u projektima na nacionalnoj i međunarodnoj razini i suradnja s vladinim i nevladinim institucijama.

S poštovanjem,
Jadranka Bošnjak