FOTO: Mili Marušić

Blagdan Velike Gospe ili Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo slavi se 15. kolovoza. To je jedna od tri najveće svetkovine u čast Marije. Prema tumačenjima katoličke teologije, Marija je uznesena na nebo, dušom i tijelom. Nauk o uznesenju na nebo proglasio je 1950. godine papa Pio XII. Kod katolika taj se blagdan posebno slavi, a Marija ima osobito mjesto u srcu hrvatskoga puka i vjernika, a prvenstveno grada Širokog Brijaga koja je zaštitnice župe i samostana Široki Brijeg, te Hercegovačke franjevačke provincije.

Danas, 14. kolovoza na Uočnicu blagdana Velike Gospe procesija s kipom Širokobriješke Gospe trebala je krenuti od crkve Navještenja Gospodinova na Pecari u 17 sati, ali vremenski uvjeti nisu bili naklonjeni jer je kiša koja počela padati sat vremena prije početka procesija koja je malo poremetila plan, tako da je gvardijan franjevačkog samostana na Širokom Brijegu, fra Tomislav Puljić nekoliko minuta pri istu otkazao, a razlozi su kako smo dodatno doznali kiša koja može naštetiti drvenim dijelovima kipa Širokobriješke Gospe.

Podsjetimo kako je ovi prvi put u povijesti, odnosno u proteklih 20-ak godina koliko se i održava, ova procesija otkazana.

Iako se dvoumilo, hoće li se Uočnica pred crkvom UBDM na Širokom Brijegu održati na otvorenom ili u crkvi zbog vremenskih uvjeta. Sunce se ponovno nad Širokom Brijegom pokazalo nešto prije 17:30h, tako da je sveta misa mogla biti održana na otvorenom pred tisućama vjernika i hodočasnika koji su pohodili ove godine Uočnicu na Brigu.

Svetu misu predslavio je don Damir Stojić, ravnatelj samostana Sveta Mati Slobode iz Zagreba. Tema posljednjeg dana Devetnice Širokobriješkoj Gospi bila je “Blažena među ženama”.

Na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, već od 5.00 sati vjernici će imati priliku za svetu ispovijed, a Svete mise bez propovijedi bit će u 5.00, 6.00, 7.00, 8.00 i 9.00 sati, a središnje misno slavlje započet će u 11.00 sati.

Svečano misno slavlje počet će u 11:00 sati, a predslavit će ga mons. don Antun Sente mlađi, upravitelj Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info