FOTO: MIli Marušić

Svečanim Misnim slavljima u devetnici, na uočnicu i na sam blagdan, župa Široki Brijeg proslavila je svetkovinu Velike Gospe.

Već od ranog jutra tisuće hodočasnika pohodilo je ka crkvi na Brigu, a Svete mise bez propovijedi su započele u 5.00, 6.00, 7.00, 8.00 i 9.00 sati. Dok su brojni svećenici svo vrijeme neumorno u sakramentu svete ispovijedi zazivali Božje milosrđe i opraštali grijehe.

Središnje Misno slavlje u 11 sati, ispred crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije proslavio je fra Jozo Marinčić, provincijal Bosne Srebrene iz Sarajeva, a dok je Veliki zbor “Svete Cecilije” uveličao ovaj dan.

Od 1844. godine, kada su fratri “brez kruva i krova” stigli iz Kreševa na Široki Brijeg i stavili svoju tadašnjost i budućnost u ruke Djevici Mariji na nebo uznesenoj, neraskidivim su vezom povezani Široki Brijeg i njegova Gospa. Ona je postala Širokobriješka Gospa, a on, pust i nenaseljen, njezino trajno boravište, postao je Gospin Široki Brijeg.

U svim vremenima, i preko 170 godina nije prestajala molitva generacija naših očeva i majki, braće i sestara, pješice i često bosi su joj hodočastili i na koljenima bezbroj puta oko njezina kipa obilazili.

Već dugi niz godina Gospina devetnica na Širokom Brijegu je postala povlašteno vrijeme za sve njezine štovatelje. Za mnoge je najvažniji duhovni događaj kroz cijelu godinu, pa tako i danas za tisuće vjernika koji su pohodili na Brig.

Poseban trenutak na današnjoj svečanosti je bio pred kraj mise, kada je fra Tomislav Puljić, gvardijan samostana u Širokom Brijegu javno obznanio svoj odlazak nakon 12 godina što je proveo u ovom svetištu. Zahvalio se svima kroz sve ove godine i lijepe trenutke koje je ovdje proveo uz ovaj narod. Spomenuo je kako će ga zamijeniti fra Ivan, a ovih dana ćemo znati i više informacija.

VIŠE FOTOGRAFIJA možete pronaći na službenoj Facebook stranici portala SirokiBrijeg.info:

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info