FOTO: Mili Marušić

Blagdan Velike Gospe ili Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo slavi se 15. kolovoza. To je jedna od tri najveće svetkovine u čast Marije. Prema tumačenjima katoličke teologije, Marija je uznesena na nebo, dušom i tijelom. Nauk o uznesenju na nebo proglasio je 1950. godine papa Pio XII. Kod katolika taj se blagdan posebno slavi, a Marija ima osobito mjesto u srcu hrvatskoga puka i vjernika, a prvenstveno grada Širokog Brijega koja je zaštitnice župe i samostana Široki Brijeg, te Hercegovačke franjevačke provincije.

Danas, 14. kolovoza na Uočnicu blagdana Velike Gospe procesija s kipom Širokobriješke Gospe krenuo je od crkve Navještenja Gospodinova na Pecari u 17 sati. S obzirom na prošlu godinu gdje vremenski uvjeti nisu bili naklonjeni i kada je u zadnji tren procesija odgođena po prvi put u povijesti, odnosno u proteklih 20-ak godina koliko se i održava ova procesija. Ove godine unatoč ekstremnim vrućinama zadnjih nekoliko dana i koje su trajale danas do jutro kada ih je spustila kiša, i tako omogućila malo ugodniji dan, ali ipak lijep i sunčan.

Ove godine Gospin kip pazili su predstavnici MZ Trn, dok ih stotine hodočasnika uz molitvu prati ka našoj crkvi na Brigu, i usput zastalo na tri postaje ovog puta procesija:

-Prva postaja kod crkve Navještenja Gospodinova (Pecara),

-Druga postaja na Trgu širokobrijeških žrtava,

-Treća postaja na Trgu svetog Ante u Klancu.

Dolaskom na Brig oko 18:15h, pred crkvu Uznesenje Blažene Djevice Marije, Gospin kip je dočekao veliki broj vjernika koji će sa zajedno proslaviti Euharistijsko slavlje koje predvodi fra Jozo Marinčić, provincijal Bosne Srebrene iz Sarajeva, dok će predmoliti: fra Stipe Biško, župnik, svečane pjesme u čast Mariji pjevao Veliki širokobriješki zbor “Sveta Cecilija”.

Veliku foto-galeriju ovogodišnje Uočnica možete pronaći ja službenoj Facebook stranici portala SirokiBrijeg.info:

Na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, već od 5.00 sati vjernici će imati priliku za svetu ispovijed, a Svete mise bez propovijedi bit će u 5.00, 6.00, 7.00, 8.00 i 9.00 sati, a središnje misno slavlje započet će u 11.00 sati, koje će također predvoditi fra Jozo Marinčić, provincijal Bosne Srebrene iz Sarajeva, a svečanost uveličati širokobriješki zbor “Sveta Cecilija”.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info