ŠIROKI BRIJEG- U organizaciji Matice hrvatske Ogranak Široki Brijeg i Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta II. svjetskog rata i poraća na području Širokog Brijega u Narodnoj knjižnici je predstavljena knjiga ‘Huda jama’ autora Romana Leljaka slovenskog istraživača arhiva i publiciste.

FOTO: Mili Marušić
FOTO: Mili Marušić

Na samom početku programa predstavljanja knjige nazočne je prigodnim riječima pozdravio Gojko Jelić predsjednik širokobriješkog ogranka Matice hrvatske. Autor Roman Leljak je najprije govorio o svom životnom putu i školovanju u JNA, izlasku iz JNA 1987. godine, te nakon toga o svom radu istraživačkog novinara s čime se i danas bavi. Leljak je preko fotografija i video zapisa predstavio rezultate svojih istraživanja masovne grobnice u Barbarinom rovu Hude jame. „Istraživanja Hude jame sam započeo još 1989. godine, ali je 20 godina trebalo da dođemo do ostataka žrtava. Među pronađenim tijelima, oko deset posto žena i mladih djevojaka. Oko 800 žrtava pronašli smo u prvih 15 metara. Oko 2.300 tijela još uvijek nije ekshumirano oni su živi bačeni u rov, a zločinci su utrošili preko 400 kubika raznog materijala da bi skrili zločin. Ono što žalosti jeste činjenica da se i iskopana tijela već šest godina nalaze u plastičnim kutijama i vrećama jer još uvijek nije riješeno pitanje njihovog pokopa“, rekao je između ostalog Leljak.

U vremenu od 25. svibnja do 10. lipnja 1945. godine u Celju i okolici Celja od strane slovenskih partizana ubijeno je oko 20.000 ljudi među kojima su u najvećem broju bili Hrvati.

FOTO: Mili Marušić
FOTO: Mili Marušić

O knjizi je govorio i Zdravko Vladanović glavni tajnik HNES-a istaknuvši da zločin treba sagledati i s aspekta neposrednih počinitelja koji su bili starosne dobi od 16 do 22 godine. Na samom kraju programa predstavljanja knjige časna sestra Bernardina Crnogorac pročitala je molitvu za umorenu hrvatsku braću i svoga brata Stjepana Crnogorca kojega su 1972. godine ubili agenti jugoslavenske UDBE, ali još uvijek nije poznato gdje se nalaze njegovi posmrtni ostaci.


Grad Široki Brijeg