ŠIROKI BRIJEG – Večer koja će dugo ostati u sjećanjima svih onih koji su došli u ponedjeljak večer u kino “Borak” na predstavljanje dviju knjiga koje opisuju obranu grada Vukovara i preživljavanje u srpskim logorima.

Na samom početku svima nazočnima se obratio gradonačelnik Kraljević, kazavši kako je Vukovar simbol za hrabrost, i da sam spomen na taj grad predstavlja poštovanje svih nas, jer svi znamo kroz što je sve prolazio i kako ne smijemo dozvoliti zaborav, ne samo na grad Vukovar, nego i sve ljude i njihovu patnju kroz koju su prolazili, kao ni branitelje koji su branili i živote dali za obranu domovine.

Bitkazavukovar 08022016 24

Prije prikazivanja dokumentarnog filma “Bitka za Vukovar – Kako smo branili grad i Hrvatsku”, članovi KUD-a “Mokro” izveli su simboličan scenski nastup u kojem su prikazali kako u sekundu iz dječje zabave, veselja i sreće sve preraste u jednu tragediju kada su se oglasile sirene za uzbunu i sve to “ugasile” u jednom trenu!

Dok su se na platnu prikazivale dirljive scene tih teških trenutaka, pročitano je nekoliko tekstova iz knjiga “Ne plači, moj dobri anđele” autora Damira Plavšića i “58 HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca” autora Damira Markuša.

Bitkazavukovar 08022016 16

Nakon toga na filmskom platnu uslijedila je video-projekcija ratnih zbivanja u Vukovaru, koja je mnoge duboko dirnula viđenim, a tome su pripomogli i članovi HKUD “Brda” Izbično, HKUD “Crnač” koji su svojim scenskim nastupom upotpunili samu projekciju, čak toliko da su nekima i suze na oči krenule.

Autori knjiga Damir Markuš i Damir Plavšić istaknuli su potrebu osjećaja zajedništva koji nam je i danas potreban, te naglasili kako nismo dovoljno svjesni značenja onoga što smo napravili u Domovinskom ratu. Brojni Hrvati iz Hercegovine su svoje živote dali za stvaranje države i zbog toga trebamo biti ponosni na njih i hrabrost koja ih je krasila i dalje krasi.

Bitkazavukovar 08022016 4

„U znak sjećanja da se ne zaborave branitelji herojskog Vukovara mi ćemo širiti istinu o gradu-heroju s Dunava. Kažu da ono što nije zapisano, nije se ni dogodilo. Ne želimo da nam drugi pišu povijest Domovinskog rata stoga molimo sve branitelje da svoja sjećanja zabilježe u nekim novim knjigama i dokumentiraju sve čega se prisjete“, kazao je između ostalog Damir Markuš. „Ovu večer posebno posvećujemo branitelju Vukovara, pokojnom Velimiru Kvesiću, rodom iz Kočerina, koji je bio naš suborac“, kazao je između ostalog Damir Plavšić.

Bitkazavukovar 08022016 9

Posjetitelji su imali priliku pogledati i izložene ratne fotografija koje su na prvoj liniji obrane Sajmišta fotografirali dragovoljci HOS-a.

Sve u svemu, bila je to jedna večer puna emocija posvećena Vukovaru, borbi za slobodu Vukovara i Hrvatske, koja će mnogima dugo ostati u sjećanju, a nadamo se kako nikada neće ni zaboraviti!

VIŠE FOTOGRAFIJA NA FACEBOOK STRANICI;

FOTO: Mili Marušić

Posted by SirokiBrijeg.info 2 – VIDEO / FOTO on 9. veljača 2016

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info