Na financiranje školstva, samo u ovoj godini bit će utrošeno više od 50 posto proračuna ŽZH

Iako se u obrazovanje na području ZH županije svake godine ulažu ogromna sredstva, predstavnici Neovisnog sindikata zaposlenih u osnovnim školama nezadovoljni su situacijom u ovoj oblasti te ovih dana ponovno najavljuju štrajk. Predstavnici Sindikata, među ostalim, traže usklađivanje plaća s rastom troškova života, isplate sudskih presuda, usklađivanje kolektivnog ugovora s novim Zakonom o radu…

Velika izdvajanja

Da je situacija u obrazovanju daleko od idealne s predstavnicima Sindikata slažu se i predstavnici Vlade ZHŽ-a, međutim, s obzirom na financijsko stanje županije, neke od zahtjeva Sindikata trenutačno je nemoguće ispuniti. Naime, na financiranje školstva, samo u ovoj godini bit će utrošeno više od 50 posto proračuna Zapadnohercegovačke županije. Prema informacijama iz Ministarstva financija ZH županije, za potrebe osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja planirano je nešto manje od 40 milijuna KM, dok ukupni rashodi i izdaci proračuna Zapadnohercegovačke županije za 2016. godinu iznose 77,717.874 KM. Usporedbe radi, susjedna Hercegovačko-neretvanska županija za obrazovanje izdvaja oko 40 posto svog proračuna, dok, primjerice, Republika Hrvatska u ove svrhe izdvaja oko šestinu svog godišnjeg proračuna.

Plaće i doprinosi

Kada je riječ o ZH županiji, najveći dio spomenutog iznosa izdvaja se za plaće, topli obrok, prijevoz i doprinose zaposlenima u školama. Od ukupno 2352 osobe koje primaju plaću iz županijskoga proračuna, njih 1514 su djelatnici Ministarstva obrazovanja, kulture i sporta, dok je u svim ministarstvima, uključujući i Ministarstvo unutarnjih poslova, županijskim zavodima, Upravi za inspekcijske poslove, Županijskom pravobraniteljstvu, sudovima…, zaposleno 838 djelatnika. Uz izdvajanje za redovite plaće i doprinose, za što je u proračunu ZHŽ-a za 2016. planirano više od 30 milijuna KM, ove godine bit će isplaćeno i više od 3 milijuna KM doprinosa iz ranijih godina. Tekući prijenosi za Sveučilište u Mostaru, Studentski centar u Mostaru i Zavod za školstvo ove godine iznose 600.000 konvertibilnih maraka.

Tekući prijenosi za školarinu djece ometene u razvoju planirani su u iznosu od 130.000 KM, dok će Županija iz proračuna za 2016. sufinancirati prijevoz učenika u iznosu od 800.000 KM. Prema informacijama iz Ministarstva financija, ove godine će za tužbe djelatnika biti isplaćeno 300.000 KM.

Iako financijska situacija ograničava mogućnosti ulaganja o školske objekte, kroz projekte energetske učinkovitosti u 2015. godini je u obnovu i modernizaciju škola u Ljubuškom, Grudama, Posušju i Širokom Brijegu preko Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša Zapadnohercegovačke županije uloženo 1,100.000 KM, dok će u proračunskoj 2016. godini biti uloženo 1,300.000 maraka. Svi proračunski korisnici, uključujući i prosvjetne djelatnike, dobit će po 300 KM regresa, a Zapadnohercegovačka županija je jedna od rijetkih koja neće smanjivati visinu toplog obroka zbog novog zakona kojim se isti oporezuje, nego će, iako će to dodatno opteretiti proračun, plaćati porez na razliku.

Marija Medić Bođšnjak / Vecernji.ba