Dva vijećnika OV Posušja najavila povlačenje, kreće se sa osnivanjem Srednje strukovne škole

POSUŠJE – 31. sjednicu Općinskog vijeća općine Posušje, obilježile su je promjene u njegovom sastavu. Nakon objave predsjednika vijeća Ivana Lončara kako je dosadašnju vijećnicu HDZ-a BiH Dinku Soldo zamijenio Vinko Begić za riječ se javio vijećnik Ante Pavković. Za govornicom je najavio povlačenje s mjesta vijećnika ispred stranke Radom za boljitak i iz ovog saziva vijeća. Isto je pred kraj sjednice objavio i vijećnik HDZ-a 1990 Ante Protrka. O novim imenima na njihovim mjestima znat ćemo više na sljedećoj sjednici.

Sjednica vijeća ovoga puta, po Dnevnom redu, donijela je 16. točaka. Prva točka uobičajeno se odnosila na pitanja upućena Općinskom načelniku i njegovim pomoćnicima. Uz mnogobrojne upite građana, i vijećnike je zanimao tijek procesa povratka gruntovnice u Posušje i uspostave ZK ureda. Načelnik Branko Bago je istakao kako je što skorije okončanje ovog procesa jedan od prioriteta Općine. Također je rekao kako je prethodno dobio čvrsta obećanja nadležnih o njegovoj realizaciji. Općina je već odavno osigurala prostor za ZK ured i tehničku podršku, međutim nadležne institucije još nisu donjele odluku o formiranju spomenutog ureda u Posušju. Stoga, kazao je Bago, nije jasno tko i zasto ovaj proces premještanja blokira i vrši daljnu diskriminaciju žitelja Posusja. U cilju žurnog završetka ovog postupka, vijećnici su odlučili uputiti i Zaključak nadležnoj instituciji u Širokom Brijegu. Također, postavljeno je pitanje o sanaciji ceste Posušje-Vir inače u nadležnosti Županijske uprave za ceste. Usuglašeno je da se također uputi Zaključak Općinskog vijeća prema ovoj ustanovi kako bi se potakao brži proces sanacije. Među pitanjima se našlo i ono vezano uz sanaciju čatrnje u područnoj školi Zagorje. Načelnik je odgovorio kako se uskoro očekuje početak radova i da problem opskrbe ove škole bi trebao uskoro biti riješen.

Upućene su i pohvale načelniku za financiranje projekta videonadzora u OŠ Ivana Mažuranića. On je pak najavio kako će se projekt nastaviti obuhvaćanjem i srednjih škola, a u suradnji s MUP-om postavit će se nadzorni sustav na raskršće pored Trga Ivana Pavla II. (pored „boksitnih zgrada“).

Od ostalih točaka, razmatrana su izvješća podružnice Zavoda za zapošljavanje ŽZH i Policijske uprave Posušje. Načelnik Bago pohvalio je rad PU Posušje, te je naglasio odlicnu suradnju s njima. Također je uputio apel da se ta suradnja dodatno nadogradi pogotovo kroz bolju suradnju općinske i županijske inspekcije i policijskih djelatnika.

Na ovoj sjednici usvojena je i dopuna Odluke o osnivanju Srednje strukovne škole Posušje. Ovime je potvrđen prijedlog o formiranju novih smjerova u ovoj školskoj ustanovi. Tako prema planu uskoro možemo očekivati obuku za zanimanja medicinska sestra i med.tehničar, vodoinstalater te uvođenje prometnog smjera.

Pod točkom različito, bilježimo pokretanje inicijative za prijenos sjednica putem interneta, te još jednu humanu gestu vijećnika. Naime opet su se odrekli dijela svojih naknada u humanitarne svrhe.

Općina Posušje