DOZNAJEMO: Kazneni progon simpatizera Neovisne liste Kočerin?!

Dana, 08. prosinca 2019. godine značajan je datum u povijesti MZ Kočerin. Tada se velik broj mještana Kočerina na demokratski način usprotivio dugogodišnjem maćehinskom odnosu lokalnog HDZ-a BiH prema toj mjesnoj zajednici, te su na izborima za vijeće mjesne zajednice podržali članove Neovisne liste za Kočerin.

Uvidjevši HDZ kako će njihov kandidati izgubiti izbore, aktualna politička vlast angažira policiju koja praktički otima kutiju s glasačkim listićima s izbora za vijeće mjesne zajednice Kočerin nakon drame koja se taj dan odvijala na biralištu.

Nakon, evo skoro godinu dana od tog događaja, epilog svega toga je kazneni progon jednog od simpatizera Neovisne liste zbog navodnog počinjenja kaznenog djela Uništenje izbornih isprava, doznaje portal SirokiBrijeg.info.

Znači, Županijsko tužiteljstvo i druge istražne organe ne zanima sadržaj glasačke kutije gdje je li možda došlo do malverzacija od strane članova gradskog izbornog povjerenstva, nego smišljeno istragu usmjeravaju prema simpatizeru Neovisne liste koji se uz sve ostale hrabro usprotivio i ukazao na nezakonitosti.

Osim portala SirokiBrijeg.info koji je sam tijek događaja pratio od samog početka i “namirisao” kako bi se ovakvo nešto moglo dogoditi, bila je i jedna od najaktivniji osoba iz političkog kruga u Širokom Brijegu Antonija Banožić koja je sustavno ukazivala na ovaj događaj preko rada u Gradskom vijeću i tražeći od nadležnih brojne odgovore, međutim, nitko joj se nije udostojio, bolje rečeno, kazati bilo što, jer su svjesni kako su “uprskali”!

Antonija, koja je i sada u borbi za Gradsko vijeće, i kao nositeljica liste HDZ-a 1990. još se ne miri s činjenicom kako sve ovo prolazi olako, ali ne odustaje ukazati mogućnost kako se Kočerin može ponovno suprotstaviti i dati do znanja kako se njihova volja odlučivanja ne može kršiti

“Prilikom izbora za vijeće MZ Kočerin skupina mještana okupljenih oko Nezavisne liste hrabro se usprotivila godinama stagnacije razvoja Kočerina. Imali su i još uvijek imaju viziju za bolji i napredniji Kočerin, a podršku im je dala većina mještana te mjesne zajednice. No, politička vlast je odmah angažirala represivni aparat i dogodio se poraz demokracije. Već na ovim predstojećim izborima mještani MZ Kočerin imaju priliku kazniti odgovorne za godine nerada i godine osobnog bogaćenja” – istaknula je Banožić na naš upit kada smo njeno mišljenje zatražili iznoseći saznanje kako je “žrtva” na kraju ispala samo jedna osoba!.

Dodajmo još kako je 31. siječnja 2020. godine na sjednici Gradskoga vijeća Širokog Brijega usvojena odluka o novim izborima koji će biti zakazani za 29. ožujka 2020. godine. Pogađate već!? Izbori nisu održani do dana današnjeg, a prošlo je već skoro 8. mjeseci!

Informacije koje posjedujemo jesu i te, kako se ta neoštećena kutija s glasačkim listićima i dalje nalazi u službenim prostorijama PU Široki Brijeg gdje skuplja prašinu, a njen sadržaj se ne pregledava.

Snimka spornog događanja koju smo već prezentirali na portalu SirokiBrijeg.info najbolje pokazuje kako su članovi Neovisne liste i mještani Kočerina bili mirni i ničim nisu narušili javni red i mir prilikom odnošenja glasačke kutije, a što možete vidjeti u video prilogu:

Očito je ovdje došlo do izborne prevare u režiji lokalnog HDZ-a, a policija je dobila nalog od gradske vlasti da pod svaku cijenu odnese glasačku kutiju kako bi se prikrili dokazi. I zato se sada čeka da mještani Kočerina zaborave događaje iz prosinca 2019. godine kako bi vladajući u 2021. godini opet na čelne pozicije te mjesne zajednice instalirali svoje poslušnike što je njihova standardna “igra” već dugi niz godina.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info