U petak se navršilo petnaest dana kako je Neovisna lista za Kočerin zatražila očitovanje za novi datum izbora u Mjesnoj zajednici Kočerin s obzirom da se na izborima u prosincu 2019. godine pokušalo lažirati izbore, odnosno pokrasti Neovisnu listu za Kočerin, a u korist vladajućeg HDZ-a BiH, iako je ova stranka uvjerljivo izgubila na tim prvim izborima, odnosno Neovisna lista za Kočerin odnijela apsolutnu pobjedu sa dvostruko više osvojenih glasova.

Odgovor na ovaj upit još nije službeno stigao podnositelju zahtjeva, međutim kako portal Dnevno.ba doznaje na sjednici Gradskoga vijeća Širokog Brijega, koja je planirana za 31. siječnja 2020. godine (petak) biti će usvojena odluka o novim izborima koji će biti zakazani za 29. ožujka 2020. godine u vremenu od 09.00-16.00 sati i isti će se održati za MZ Kočerin, MZ Oklaji i MZ Čerigaj.

U obrazloženju ove Odluke se navodi kako u Oklajima u onim prvim izborima održanim početkom prosinca prošle godine nitko nije dostavio kandidacijske liste, pa Gradsko izborno povjerenstvo u toj mjesnoj zajednici nije ni moglo provesti izbore.

U Mjesnoj zajednici Čerigaj biralo se vijeće od sedam članova, međutim svega su dvije osobe, od svih predloženih kandidata, dobile po par glasova, odnosno većina kandidata nije ni sama za sebe glasala, pa se i u Čerigaju poništavaju ti prvi izbori, te sukladno postojećem zakonu raspisuju novi.

Stoga bi Gradonačelnik Širokoga Brijega Miro Kraljević za narednu sjednicu GV-a trebao dostaviti ovakav Prijedlog Odluke Gradskome Vijeću na usvajanje, a prema informacijama do kojih je došao portal Dnevno.ba Odluka će i biti usvojena.

Također, prema dodatnim saznanjima portala Dnevno.ba Gradski odbor HDZ-a BiH na čelu s Gradonačelnikom Mirom Kraljevićem odlučio je da se ime bivšeg predsjednika MZ Kočerin Josipa Kožula – Micića više ne pojavljuje na njihovim listama za Kočerin, te će narednih dana nastojati ponuditi sastavljanje zajedničke liste za Kočerin, na kojoj bi dakle bile i osobe iz HDZ-a BiH, kao i Neovisne liste za Kočerin, međutim iz pobjedničke Neovisne liste za Kočerin, prema nama dostupnim informacijama, ne žele ni čuti o takvoj mogućnosti, jer bi to značilo još jednu prevaru ovdašnjeg naroda, a Kočerinjanima je dosta prevara, lažnih obećanja, obmana i ucjena svih ovih godina i zato iz Neovisne liste za Kočerin su i tražili nove izbore, te formiranje novog Vijeća MZ Kočerin sukladno ostvarenim rezultatima, kako jednih tako i drugih na tim ponovljenim izborima, a nikako kroz formiranje zajedničke liste s onima koji su poraženi na tim prvim, neregularnim izborima.

Dnevno.ba