Cijene otkupa smilja na području Hercegovine ne bi trebale padati ispod 3 KM

Otkupna cijena smilja na području Hercegovine neće padati ispod tri konvertibilne marke ni prilikom jesenske berbe. Kako tvrde otkupljivači s područja Hercegovine, jesenska berba bi trebala početi za nekih petnaestak dana, a trajat će sve do polovine prosinca.

“Nasadi smilja koji se nalaze na području Gruda, Širokog Brijega i Posušja će zbog češćih ljetnih pljuskova prispjeti na berbu ranije nego, primjerice, nasadi u Ljubuškom, Čapljini, Stocu gdje do sada nije bilo kiše”, navodi za Večernji list BiH jedan od otkupljivača. Ističe kako plantažeri ne trebaju strahovati te da će u ovim dijelovima gdje nije bilo kiše smilje početi “raditi” nakon kiša koje se najavljuju tijekom ovog tjedna.

“Smilju je dovoljno mjesec dana da naraste i procvjeta, tako da svi oni kojima biljke nisu rasle od ljetne berbe, ne trebaju strahovati da neće imati što ubrati u drugoj berbi, samo će to biti malo kasnije, odnosno u studenome”, navodi ovaj otkupljivač. On tvrdi i kako se ne očekuju problemi s otkupom sirove mase, kao što je to bilo krajem lipnja i početkom srpnja.

Vecernji.ba