Bivši ministar MUP-a ŽZH pod istragom: Sporna nabavka terenskih i službenih vozila, ali i naoružanja

Županijsko tužiteljstvo ŽZH formiralo je predmet protiv bivšeg ministra MUP-a ŽZH Zdravka Borasa zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja, potvrđeno je za Oslobođenje iz ovog Tužiteljstva.

“To je sve što vam možemo reći u ovom trenutku”, dodali su kratko iz Tužiteljstvu ŽZH.

Iz izvora bliskih policiji, doznali su da se istražne radnje protiv Borasa provode već neko vrijeme. On je osumnjičen da je u vrijeme dok je bio ministar MUP-a ŽZH u nekoliko navrata protivno Zakonu o javnim nabavkama sam donosio odluke o izboru ponuđača. Iz tog razloga, sporna je nabavka četiri terenska motorna vozila za potrebe Uprave policije iz 2017. godine, te šest vozila iz 2018. godine, kao i nabavka specijalnog vozila, te šest automatskih puški. Osim toga, Boras je osumnjičen da je privatne tužbe plaćao iz budžeta MUP-a ŽZH.

Službenici Federalne uprave policije su, doznaje se, po nalogu Tužiteljstva ŽZH iz prostorija MUP-a ŽZH izuzeli određenu dokumentaciju koja će biti predmetom vještačenja i može poslužiti kao dokaz.

Spomenimo i to da je Županijski sud u Zagrebu 7. svibnja donio odluku o ponavljanju suđenja Borasu za krivično djelo prevare Republike Hrvatske, tako da je predmetni spis vraćen Općinskom sudu u Splitu na ponovno postupanje.

Naime, krajem prošle godine Boras je u Hrvatskoj osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od godinu jer nije prijavio zaposlenje na poziciji ministra MUP-a ŽZH, a istovremeno je primao mirovinu od 6.499 kuna.

Oslobodjenje.ba