ŠIROKI BRIJEG – U samostanskoj crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu, i ove se godine danas, 7. veljače, okupio velik broj članova Hercegovačke franjevačke provincije i puka Božjeg kako bi molitvom i slavljenjem sv. mise zadušnice obilježili 72. obljetnicu jugokomunističkog ubojstva fratara i mnoštva puka Božjeg u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Molitveni program započeo je okupljanjem kraj ratnog skloništa u kojem je 7. veljače 1945. spaljeno 12 fratara širokobriješkog samostana. Molitvu su predvodili vicepostulator fra Miljenko Stojić i gvardijan samostana na Širokom Brijegu fra Tomislav Puljić.

pobijenbimisa217_9

Procesija se zatim uputila prema crkvi gdje je, nakon molitve na grobu gdje su pokopana 24 fratra, provincijal hercegovačkih franjevaca fra Miljenko Šteko započeo slavlje sv. mise zadušnice.

U srijedu ujutro, oko 11 sati tog kobnog 7. veljače partizani su probili zadnje linije ustaško-talijansko-domobranske obrane te ušli u Široki Brijeg. U franjevačkom samostanu su pronašli dvanaest fratara te nekoliko učenika koji su se skrili zbog sigurnosti. Potom su partizani, iz zloglasnog 11. dalmatinskog korpusa, osnovanog u selu Kozica pokraj Vrgorca, iz samostana izveli sve fratre, potom ih žicom vezali, odveli ih u obližnje ratno sklonište te ih tu ubili, a neke i žive spalili.

SirokiBrijeg.info