6 najboljih web stranica za naučiti programski jezik Python

U proteklom je desetljeću programski jezik Python eksplodirao od popularnosti za sve vrste kodiranja.

Od web programera, dizajnera videoigara, podatkovnih administratora do internih tvoraca alata, mnogi su se zaljubili u programski jezik Python. Zašto? Zato što je Python jednostavan za učenje, jednostavan za korištenje i vrlo moćan.

Želite naučiti programirati u Python programskom jeziku? Evo nekoliko najboljih resursa i načina za učenje Python-a online, od kojih su mnogi potpuno besplatni. Za optimalne rezultate preporučujemo da koristite sva web mjesta koja ćemo vam preporučiti jer svako od njih ima svoje prednosti i nedostatke.

The Official Python Tutorial

Koje je bolje mjesto za naučiti Python programiranje nego na službenoj web stranici programskog jezika Python? Sami tvorci jezika su osmislili velik i koristan vodič koji vas vodi kroz osnove programskog jezika.

Najbolji dio ovog web vodiča je to što se kreće polako, ubacujući određene koncepte u vašu glavu iz više uglova kako biste bili sigurni da ste ih zaista razumjeli prije nego što nastavite. Raspored web stranice je jednostavno i ugodno za oko što samo olakšava cjelokupno iskustvo.

Ako imate nekog iskustva u programiranju, službeni Python vodič može biti prespor i dosadan za vas, ali ako ste potpuno novi u programiranju vjerojatno ćete ga smatrati neophodnim resursom na vašem putovanju.

LearnPython

Za razliku od prethodno nabrojanih web stranica za učenje Python programiranja, LearnPython je izvrstan jer sama web stranica ima ugrađen prevoditelj programskog jezika Python. To znači da se možete igrati s kodiranjem izravno na web stranici, eliminirajući potrebu da prije toga instalirate Python prevoditelj na vaš sustav.

Naravno, morat ćete na kraju instalirati Python prevoditelj ako planirate ozbiljno shvatiti jezik, ali LearnPython zapravo omogućuje isprobavanje Python programskog jezika prije nego što uložite previše vremena u postavljanje jezika koji možda na kraju nećete ni koristiti.

LearnPython vodič sadrži prevoditelj koji vam omogućuje da se igrate s kôdom u stvarnom vremenu, praveći promjene i eksperimentirajući dok učite. Vježbe programiranja na kraju svake lekcije su također korisne.

Learn X in Y Minutes: Python 3

Recimo da imate puno iskustva u programiranju i već znate kako razmišljati poput programera, ali Python vam je nov i samo se želite upoznati sa stvarnom sintaksom jezika. U tom slučaju je Learn X in Y Minutes najbolja web stranica za vas.

Kako i sam naziv stranice kaže, ova web stranica prikazuje sve sintaktičke nijanse programskog jezika Python u obliku kôda tako da za manje od 15 minuta možete naučiti sve važne sitnice Python sintakse. Vodič je prilično kratak da bude dovoljan kao reference, zabilježite stranicu i vratite se na nju kad god zaboravite određeni aspekt programskog jezika Python.

CodeWars

CodeWars nije klasičan vodič koliko je natjecateljski način testiranja vašeg programskog znanja. Sastoji se od stotina različitih zagonetki kodiranja koje vas prisiljavaju da uzmete ono što ste naučili s gore spomenutih Python web stranica i primijenite ih na probleme iz stvarnog svijeta.

Kate na CodeWars-u su kategorizirane po težini i kada ih riješite pripisuje vam se određeno usvojeno znanje, pa ćete sigurno naučiti dok prolazite kroz svaku zagonetku. Kako rješavate kate podići ćete se i dobiti pristup težim zadacima. Ali najbolji dio? Svoje rješenje možete usporediti s rješenjima koja su vam dostavili drugi, a to će značajno ubrzati učenje.

A Byte of Python

A Byte of Python je fenomenalna web stranica za sve one koji žele naučiti Python i imaju malo iskustva s programiranjem. Već prvi dio vodiča vas vodi kroz korake potrebne za postavljanje Python prevoditelja na vaše računalo, što može biti problematičan postupak za početnike.

Postoji jedan nedostatak ove web stranice, a to je da se možda prebrzo ulazi u srž samog programskog jezika. Početnicima će se možda činiti kako se autor prebrzo kreće kroz osnove programskog jezika i odmah skače na konkretne stvari. Ali ako možete držati korak, A Byte of Python je fantastičan resurs za vas. Ako ne možete? Pokušajte prije toga naučiti s ostalih web mjesta koja su ovdje navedena kako biste bolje razumjeli jezik, pa se vratite i pokušajte ponovno.

How to Think Like a Computer Scientist

Jedan od najboljih vodiča za Python programiranje na webu, interaktivni web priručnik How to Think Like a Computer Scientist je sjajan jer ne samo da vas uči kako koristiti programski jezik Python, već i kako razmišljati poput programera. Ako prvi puta pišete kôd, tada će ta web stranica biti neprocjenjiv resurs za vas.

Imajte na umu, međutim, da će učenje razmišljanja poput programera zahtijevati potpunu promjenu vaše mentalne paradigme. Shvaćanje ove promjene može nekima biti lako, a drugima teško, ali sve dok ustrajete ćete s vremenom kliknuti. Nakon što naučite kako razmišljati poput programera s lakoćom ćete moći naučiti i druge programske jezike osim Python-a.

Iako ima relativno plitku krivulju učenja, Python je moćan programski jezik koji se može koristiti u više aplikacija. Njegova popularnost kontinuirano raste tijekom godina i nema naznaka da se trend neće nastaviti.

PcChip.hr