Znanstvenici su stvorili stroj koji imitira način na koji uči ljudski mozak što predstavlja napredak u istraživanju umjetne inteligencije.

Aktualni informatički programi mogu prepoznati ljudski glas ili prepoznati predmete na temelju izloženosti velikoj seriji primjera iz kojih mogu izvući asocijacije.

Novi pristup koji su otkrili stručnjaci s Instituta za tehnologiju u Massachusettsu (MIT) i Sveučilišta u New Yorku i Torontu imitira način na koji ljudski mozak prima i razumije nove koncepte.

Tako je taj program, isto kao ljudi, sposoban brzo učiti slova različitih jezika i generalizirati ono što je naučio.

– Prvi puta mislimo da smo dobili informatički sustav koji je sposoban naučiti velik broj vizualnih koncepata što se ne razlikuje puno od načina na koji uče ljudi – pojasnio je na telekonferenciji za novinare Joshua Tenenbaum, profesor na MIT-u.

– Prije nego što krenu u školu, djeca uče prepoznavati nove pojmove polažeći od samo jednog primjera i na temelju toga mogu stvarati nove – kaže on, ali dodaje da su još ipak “daleko od toga da stvorimo računalo koje bi bilo jednako inteligentno kao ljudsko dijete”.

24sata.hr