Znanstvenici razvili način punjenje baterije preko WiFi-ja

Znanstvenici s Washingtonskog sveučilišta otkrili su način kako upotrijebiti neiskorištenu energiju koja se emitira iz routera prema drugim uređajima. Ova tehnologija nazvana je PoWiFi (Power over WiFi), a završni rad na njoj bio je predstavljen prošli mjesec na skupu 2015 CoNext u Njemačkoj.

Prototip PoWiFi-ja je mješavina transmisijskog plana WiFi-ja, koji stvara energiju na nekoliko kanala i antene koja će biti spojena s uređajima, ali i moći prikupiti energiju iz mnoštva kanala istovremeno te je pretvoriti u istosmjernu struju. Radiovalovi emitirani pomoću WiFi routera prenose oko 1 W snage, što je maksimum kojeg je FCC (Američka komisija za komunikacije, op.a.) dozvolila za prijenos informacija prema uređajima. Primjerice, za punjenje pametnog telefona potrebna je snaga od 5 W. Routeri će naizmjenično slati informacije koje uređaji zahtijevaju, stoga je osoblje stvorilo optimiziranu verziju koja kontinuirano šalje energetske pakete kanalima koji ne služe prijenosu informacija.

Znanstvenici su testirali tehnologiju u šest različitih kuća kako bi postigli moguće slabljenje brzine weba. Nijedan korisnik nije zamijetio nikakve promjene u brzini videostreaminga ili učitavanja web-stranice.

Iako su ovi eksperimenti obećavajući, uređaji koji su tako punjeni zahtijevali su male količine energije. Prije nego što punjenje putem WiFi-ja postane potpuno dostupno, bit će potrebne bitne preinake koje će osigurati pouzdanost i stabilnost routera, ali i mogućnost umetanja punjive antene direktno u uređaje.

Znanost.com