Značajan porast kriminala po dolasku Borasa i Madunovića u MUP ZHŽ-a

Za ponedjeljak je sazvana izvanredna sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke sa samo jednom točkom dnevnog reda:

Izvješće Povjerenstva za izbor i imenovanje – raspisivanje Javnog natječaja za imenovanje članova Nezavisnog odbora za izbor i reviziju.

Prethodno povjerenstvo je razriješilo ravnatelja MUP-a ZHŽ Milenka Madunovića i imenovalo Pavu Šoljića novim Ravnateljem MUP-a ZHŽ. Zbog političkih pritisaka su članovi odbora dali ostavke te trenutno ne postoji nadzor nad ravnateljem ni nad Upravom policije pa je nužno žurno utemeljenje novog odbora.

Sadašnji Nezavisni odbor uputio je Izvještaj “Nezavisnog odbora za izbor i revizije policijskog komesara ZHŽ”, prema Vladi ZHŽ 25.01.2016. godine, potvrđuje, da je dolaskom Zdravka Borasa za ministra i Milenka Madunovića za ravnatelja policije, značajno porastao kriminal u ZHŽ-u.

Svakog žitelja županije treba zabrinuti konstatacija Nezavisnog odbora “da stanje sigurnosti u županiji u prvoj polovici prošle godine nije bilo na zadovoljavajućoj razini”.

Zanimljivo je da je to konstatirao i sam v.d. komesara Milenko Madunović, koji je imao zadatak donijeti preventivne mjere u cilju suzbijanja svih oblika kriminala.

Policija ZHŽ otkrila samo 39% počinitelja

U odnosu na 2014. godinu broj kaznenih djela je porastao za 12%. Evidentirano je 146 prekršaja protiv javnog reda i mira u kojima je sudjelovalo 213 počinitelja, od kojih je otkriveno njih samo 98 ili 39%.Uprava policije je vodila protiv 17 policijskih službenika i namještenika stegovne postupke, od koji su 3 ostala bez posla.Na raspisani natječaj za kadete i inspektore javilo se čak 190 kandidata, ali, kao što je poznato, natječaj će biti poništen zbog teških nezakonitih radnji Povjerenstva za izbor.

Iz izvješća je vidljiva samovolja, pa i nezakonitosti v.d. ravnatelja policije.Nezavisni odbor je uputio i prigovor v.d. ravnatelju policije Madunoviću zbog nepozivanja na svečanu sjednicu za Dan policije, što je prozvani obrazložio propustom policajca Damira Čuture.

Opstrukcije istrage i ucjene nad članovima Nezavisnog odbora

Ova anonimna prijava pokazuje svu neodgovornost i diletantizam, osobe na visokoj funkciji, koja zloupotrebljava svoj položaj i čak se lažno predstavlja, što je činio M. Madunović, predstavljajući se kao generalni inspektor policije, a što on nije, niti može biti, jer ne ispunjava uvjete. Objašnjenje stoji u dokumentu Nezavisnog odbora.Nezavisni odbor je, sukladno zakonu, zatražio obrazloženje za navodne optužbe za korupciju, mobing, lažno predstavljanje i ucjene, Milenko Madunović je isto odbio dati, niti je više dolazio na sjednice odbora.

U vrijeme istrage po anonimnoj prijavi, od listopada prošle godine započela je opstrukcija rada Nezavisnog odbora od strane Milenka Madunovića, ali i ministra Zdravka Borasa. Vršen je pritisak na članove, koji, jedan po jedan, daju ostavke na članstvo u odboru. Doznajemo da su članovi odbora bili ucjenjivani, čemu se pojedini nisu mogli usprotiviti, pokazavši političku ovisnost, što je nedopustivo prema zakonskim propisima.

Milenko Madunović je čak odbio dati članovima Nezavisnog odbora Pravilnik o unutarnjem ustroju, odgovorom: “Što će to Vama, Vama to ne treba!”Već smo ranije pisali da taj Pravilnik nije usklađen sa zakonskim propisima.

Smjena Milenka Madunovića je svršena stvar

Zbog opstrukcije rada NO, zbog neodgovornosti i pristranosti, a sve je navedeno na 4. stranici izvještaja, odbor je donio odluku o smjeni Milenka Madunovića dana 07.01. 2016. godine i imenovanje Pave Šoljića za vršitelja dužnosti.

Što se događa iza kulisa?

Prema informaciji iza svega stoji trenutačni ministar Zdravko Boras, a iza njega stoji bivši ravnatelj policije Zoran Galić, uz kojeg stoji ekipa sa Željkom Jukićem i osuđenim Miroslavom Galićem.Pitate se zašto ta ekipa ustrajava na privatizaciji MUP-a i Uprave policije?Miroslav Galić je godinama činio teška kaznena djela u PU posušje oko registarcije vozila bez plaćanja pristojbi, izdavanjem osobnih dokumenata i s takvim se radom nastavilo i dalje usprkos što su pojedinci, a među njima i on, pravomoćno osuđeni.Upravo nabrojane osobe stoje iza ovog rada, a da je to tako postoje dokumenti.

Pavo Šoljić ili Milan Galić?

Struka, javnost i policija traži Pavu Šoljića za ravnatelja policije, ali navedena skupina: Boras, Madunović, Zoran Galić, Miroslav Galić i Željko Jukić žele Milana Galića iz Posušja. Milan Galić bi trebao biti “njihov” čovjek.Njih dvojica, jedini, ispunjavaju uvjete za ravnatelja policije.

Zdenko Ćosić, kao premijer, je “nemoćan”?

Informacije, da je Ćosić realan i objektivan, ali da u Vladi ZHŽ uz sebe nema većinu, govori da jedan dio ministara, nema pojma u kojoj je kriminalnoj kaljuži MUP ZHŽ i županija u cjelini.Ministri iz Posušja, Gruda i Toni Kraljević podržavaju Zdravka Borasa, iako znaju za njegovu raniju kriminalnu karijeru!Ali, ovim izvještajem ipak se nešto mijenja. Na potezu je Dragan Čović, jer postoje samo dva puta, put kaosa ili put radikalnih pozitivnih poteza i stvaranje reda u ZHŽ-u.

Ljubuski.info