U ZHŽ-u najčešće traže pravne savjete za ostvarenje socijalne skrbi, mirovine, invalidnine…

Ostvarenje prava na mirovinu, prava na socijalnu skrb, invalidninu, prava iz radnog odnosa…, najčešći su razlozi zbog kojih stanovništvo u Zapadnohercegovačkoj županiji traži savjete Zavoda za pravnu pomoć, piše Večernji list BiH.

Zanimljivo je i da češće ovu vrstu pomoći traže žene nego muškarci. Prema izvješću Zavoda za pravnu pomoć, tijekom prošle godine ukupno je bilo 207 osoba kojima je ova institucija pružila pravnu pomoć u obliku davanja pravnih savjeta, a koji se uglavnom odnose na savjetovanje o činjenicama i okolnostima glede pokretanja određenih upravnih, sudskih postupaka, kao i mogućnosti ostvarivanja osobnih prava (prava na mirovinu, na socijalnu skrb, invalidninu, prava iz radnog odnosa i sl.). Od tog broja, žena je bilo 115, a muškarca 92.

“U skladu sa Zakonom o osnovama socijalne zaštite obitelji s djecom, pružene su pravne usluge strankama u formi savjeta, izrade podnesaka, molbi osobama koje imaju pravo ostvariti određena osobna prava.

Županijski zavod za pravnu pomoć je u 2016. imao ukupno 16 zastupanja ili pravnih savjeta u predmetima gdje su uključena maloljetna djeca, od toga je 6 predmeta u prekršajnim postupcima, 2 u brakorazvodnom postupku i 8 predmeta u vidu pravnih savjeta”, stoji u izvješću o radu Zavoda za pravnu pomoć. Iz Zavoda dalje navode kako su glede sadržaja zahtjeva (usmenih i pismenih) primijetili da se veliki broj zahtjeva odnosi na imovinsko-pravne i nasljedne odnose, kao i prava iz tzv. komunalne infrastrukture, usluge – računi za električnu energiju te mogućnost isključenja električne energije, telefone, odvoz smeća i sl.

Temeljen odluka sudova branitelji ovoga Zavoda tijekom prošle godine angažirani su u 38 predmeta iz oblasti kaznenog prava. U predmetima iz oblasti kaznenog prava branitelji su zastupali počinitelje kaznenih, odnosno prekršajnih djela. Što se tiče građansko-pravne oblasti, branitelji Zavoda su kao punomoćnici angažirani u 27 sudskih predmeta u 2016. godini. Zavod je donio četiri negativne odluke te za četiri predmeta nije zastupao osobe pred nadležnim tijelima.

“Po spolnoj strukturi u građansko-pravnoj oblasti, Zavod je zastupao dvanaest muških i osam ženskih osoba, sudjelovali smo i u tri izvanparnična postupka”, naveli su iz Zavoda. Inače. Zavod za pravnu pomoć svojim radom omogućuje zaštitu prava i jednakost pred zakonom za najugroženiju kategoriju pučanstva ove županije.

Marija Medić Bošnjak / Vecernji.ba