Žena nakon poroda mora se u roku od nekoliko mjeseci vratiti na posao, a mnoge i izgube radno mjesto

Bosna i Hercegovina postaje zemlja staraca, ali ova činjenica i bezbroj statistika koje govore u korist toga da BiH ima najniži natalitet u regiji ne potiče vlasti da poboljšaju prava djece i majki. Pravo na dječji dodatak u cijeloj BiH je mizerija, a neka ga djeca nikada i ne dobiju. Po entitetima i županijama ova problematika je različito riješena. Neke županije pokušavaju maksimalno novca izdvajati za djecu i porodilje, dok druge pak ne daju ništa ili daju jednokratnu pomoć majkama nakon rođenja djeteta. Te jednokratne pomoći čekaju se po pola godine, a neka djeca čak i prohodaju dok im se država sjeti dati jednokratnu pomoć koju su trebali dobiti po rođenju.

Dječji dodatak

Pored navedenog polovica žena nakon poroda mora se u roku od nekoliko mjeseci vratiti na posao, a mnoge nakon odlaska na porodiljno izgube radno mjesto. Također veliki broj bračnih parova se upravo iz ovoga razloga i ne odlučuju na proširenje obitelji. Hrana i potrepštine za djecu oporezuju se isto kao i ostale namirnice…

Sve navedeno i još mnogo toga sa čime se roditelji u BiH susreću natjeralo je žene iz Banja Luke na prosvjede.

-Vratite majkama dostojanstvo, poručile su mame i trudnice koje su na mirni prosvjed došle s ciljem da ukažu na nezahvalan status koje imaju u društvu. One su se jučer okupile u parku Petar Kočić kako bi mirnim prosvjedom skrenule pozornost na brojne probleme. Prednjačile su majke sa četvoro i više djece kojima naknade za treće i četvrto dijete kasne pola godine. Majke koje su rodile u drugoj polovini ožujka do jučer su čekale isplatu. Ova naknada je jučer isplaćena, ali majke i trudnice iz Banjaluke ne odustaju od prosvjeda, jer su nezadovoljne i mnogim drugim stvarima na koje žele da ukažu.

Zahtjevi

Od Ministarstva obitelji, omladine i sporta RS-a traže da ona bude redovna. U Palatu Republike jučer su predale zahtjeve u kojima, između ostalog traže, bescenzusno povećanje dječjeg dodatka na 100 maraka, odnosno zahtjev da na dodatak imaju pravo sva djeca u RS-u bez obzira na radni status roditelja. Trudnice i majke traže i ukidanje PDV-a na lijekove i bebi-opremu, smanjenje cijena osnovnih lijekova za održavanje trudnoće i lijekova za djecu, kao što su folna kiselina i Prenatal, a koje se plaćaju.

-Nismo tu da pravimo pobunu, nego da tražimo prava naše djece. Prvenstveno se to odnosi na – ukidanje cenzusa na dječji dodatak, brže primanje djece u vrtiće, ukidanje PDV-a na osnovne potrepštine za bebu, osnovni lijekovi za djecu i trudnice da budu besplatni. Nisu samo Ospen i Amoksicilin osnovni lijekovi. Dat ćemo nadležnima

rok da ispune naše zahtjeve, a onda ćemo opet izaći na ulicu, ukoliko ne dobijemo odgovor, rekla je jedna od organizatorica prosvjeda Vedrana Čamdžić. Kada su u pitanju lijekovi za djecu traže da se smanje ili ukine plaćanje lijekova protiv temperature, protiv kašlja, protiv dijareje, masti, kreme, kapi za nos budući da su to neophodne stvari koje su potrebne svakom djetetu, a na koje roditelji daju ogromne novce. Majke koje su se okupile u Facebook grupu Mame Banja Luke smatraju kako država konačno mora povesti računa o obitelji, te kako se mora početi raditi na davanju povoljnih kredita za stambeno zbrinjavanje obitelji sa djecom.

Vanja Bjelica – Čabrilo / Dnevni list