ZDRAVKO BORAS: ŽZH ocijenjena kao trenutno najsigurnija, mi nismo “radar županija”, a ja nikada nisam bio osuđivan

Ministar unutarnjih poslova ŽZH Zdravko Boras se obratio nazočnima na 28. sjednici Skupštine ŽZH te se osvrnuo na navodne afere i prijave koje se odnose na njega kao ministra te na pitanje zastupnika Tomislava Topića s prethodnih sjednica o radarskoj kontroli prometa na cestama u ŽZH, odnosno naplati novčanih kazna.

Podsjeća kako je u odgovoru zastupniku dostavio i usporedbu s 2016. godinom koja jasno dokazuje smanjenje prometnih nesreća u 2017. u odnosu na godinu prije kao i manji broj smtrno stradalih osoba u prometu.

Ministar Boras dodaje: „Stalno se neka priča plasira da smo mi radar županija, gospodo mi smo radili samo na sigurnosti prometa koji je bio zabrinjavajući, jedne preventivne stvari i ja vas kao zastupnike moram izvijestiti – mi nismo unijeli nikakve nove radare, nego smo zajedno s općinama analizirali krizne točke i postavili kućišta za prijenosne radare koji imaju lokacijske dozvole i propisno su obilježeni što je napravilo ogroman iskorak u prometnoj sigurnosti na cestama ŽZH.“

Ministar Boras se dotakao i svojevrsnog priopćenja ŽO HDZ-a 1990. u kojem se traži njegova ostavka i navode se dva razloga – prijava u Republici Hrvatskoj i presuda za činovanje policijskih službenika te naglašava kako nikada nije bio osuđivan a prijavu protiv njega u Hrvatskoj je podnio bliski suradnik predsjednika ŽO HDZ-a 1990., te kako prijava nije istoznačna osudi. Ministar Boras tvrdi da osoba o kojoj govori ne poznaje presumpciju nevinosti.

„Vi ste me osudili i tražite moju ostavku – toliko o presudi“ nastavlja ministar Boras, podsjećajući nazočne kako nikada u životu nije bio osuđivan. Spominje se natječaj u promaknuću policijskih službenika za čije provođenje ministar MUP-a nema nikakvu nadležnost i u isključivoj je nadležnosti komesara policije, a sud nije poništio natječaj, čak misli da je komesar dostavio Odboru za Ustav, poslovnik i zakonodavstvo na pojašnjenje te moguće presude i ostavke. „Stalno se iznose neistine na moj račun“ ističe Boras,“ jer Vaše stranačke kolege očito ne poznaju Zakon o policijskim službenicima, jer Vašim stranačkim kolegama nije bilo bitno dok su obnašali funkciju ministra uplatiti beneficirani radni staž i doprinose za policijske službenike koje aktualno ministarstvo sada uplaćuje, već koristiti se određeneim beneficijama kao što su biznis kartice“.

Na kraju svog obraćanja ministar Boras konstatira kako se neće spuštati na njihovu razinu komunikacije, te ističe kako je na nedavnom sastanku o sigurnosti u BiH u Sarajevu, ŽZH ocijenjena kao trenutno najsigurnija po svim statističkim podatcima i drugim kriterijima.

PROČITAJTE: Kompletno priopćenje sa 28. sjednice Skupštine ŽZH

SirokiBrijeg.info