ZDENKO ĆOSIĆ: Nije isključeno pokretanje tužbe prema FBiH

Zbog višegodišnje financijske, kao i diskriminacije na osnovi nacionalne pripadnosti, ZHŽ je još prije tri godine pokrenuo inicijativu za podizanje tužbe prema FBiH, piše Večernji list BiH.

Prema riječima premijera ZHŽ Zdenka Ćosića, od te inicijative se još nije odustalo. “Ta inicijativa nikada nije ni ugašena. Mi sustavno radimo i konzultiramo se sa stručnjacima, ne bismo željeli da jedna takva tužba završi proglašavanjem ovoga ili onoga suda nenadležnim. Temeljito pripremamo jedan takav zahtjev”, kazao je Ćosić. Dodaje kako nije u pitanju samo prikazivanje manjeg broja stanovnika, nego općenito Zakon o pripadnosti javnih prihoda koji je takav kakav jest, odnosno na štetu županija s većinskim hrvatskim stanovništvom.

Ćosić je odluku Federalnog ministarstva financija, kojom su u raspodjeli javnih prihoda za ovu godinu, umjesto procjena Agencije za statistiku FBiH o broju stanovnika, uzeti jedini relevantni podaci, oni iz popisa stanovništva 2013., ocijenio prvim korakom prema ispravljanju nepravde prema županijama s većinskim hrvatskim stanovništvom.

Zanimljivo je kako je Agencija za statistiku FBiH imala dobre procjene kad je riječ o ukupnom broju stanovnika u ovom entitetu, međutim, kad je riječ o županijama, procjene su bile da svaka županija s većinskim hrvatskim stanovništvom ima manji, a s većinskim Bošnjačkim veći broj stanovnika nego što se pokazalo popisom. Koristeći pogrešne podatke, samo je ZHŽ zakinut za više od 54 milijuna KM, HNŽ više od 25 mil. KM, PŽ za više od 34 milijuna KM.

“Nadamo se da će vrlo skoro, primjenom novog zakona, i ostala nepravda biti ispravljena kako bismo građanima ove županije omogućili konzumirati ono što im pripada i kako bismo mi kao županija mogli podmirivati svoje obveze koje smo ovakvim odlukama spriječeni ispunjavati. Uz sve aktivnosti koje poduzimamo, ne možemo podmirivati sve obveze”, kazao je Ćosić. Nije isključeno ni da će ZHŽ tražiti nadoknadu sredstava koja su mu zbog prikazivanja manjeg broja stanovnika od Agencije za statistiku FBiH, oduzimana prilikom raspodjele javnih prihoda, međutim, o tome će, kaže Ćosić, odlučiti pravnici.

Večernji list BiH