Zbog lažne medicinske dokumentacije statusa ratnog vojnog invalida osuđen na 5 mjeseci zatvora

S obzirom na događanja oko branitelja i braniteljskih prosvjeda diljem BiH, gdje između ostalih zahtjeva se traži i razotkrivanja lažnih invalidnina, a kako je informacija o potvrđenoj optužnici protiv Marka Paradžika već ranije objavljena na službenoj stranici Županijskog tužiteljstva ŽZH za portal SirokiBrijeg.info, a što je naravno i u interesu javnosti, Josip Aničić, Viši stručni suradnik i službenik za odnose sa javnosti Županijskog tužiteljstva ŽZH dao je slijedeću izjavu:

Općinski sud u Ljubuškom na kaznu zatvora od 5 (pet) mjeseci osudio je Marka Paradžika (44) iz Ljubuškog, zbog uporabe lažne medicinske dokumentacije, na osnovu koje je stekao status ratnog vojnog invalida.

Županijsko tužiteljstvo u Širokom Brijegu podiglo je optužnicu Marka Paradžika zbog uporabe lažne medicinske dokumentacije kao prave, a sve kako bi dobio status ratnog vojnog invalida.

Paradžik je na njemu poznat način pribavio lažnu medicinsku dokumentaciju o liječenju u SKB Mostar. Riječ je o ukupno 13 (trinaest) nalaza i mišljenja specijalista SKB Mostar koji datiraju od 1994., pa do 2006. godine.

Svjestan da medicinsku dokumentaciju nije dobio od navedene bolnice, jer se u njoj nije niti liječio, a po protokoliranim brojevima u bolnici su evidentirane sasvim druge osobe, a ne Marko Paradžik.

Dana 18.6.2007. godine naprijed navedenu medicinsku dokumentaciju o liječenju uz zahtjev za priznavanje svojstva vojnog invalida HVO-a predao je Službi za branitelje iz Domovinskog rata općine Ljubuški.

Na osnovu lažne medicinske dokumentacije priznato mu je svojstvo ratnog vojnog invalida i pravo na isplatu mjesečnog novčanog iznosa od 234,88 KM po osnovu prava na osobnu invalidninu.

Svaki mjesec od 1.7.2007. godine, Paradžiku je isplaćivan iznos od 234,88 KM, te je na taj način oštetio Proračun F BiH za iznos isplaćenih mjesečnih iznosa od 2007. godine.

S obzirom da je riječ o nepravomoćnoj presudi, postoji mogućnost ulaganja žalbi na istu Županijskom sudu u Širokom Brijegu, kazao nam je na kraju Josip Aničić iz ŽT ŽZH.

SirokiBrijeg.info